Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открий различното лице на София

БНР Новини
Снимка: личен архив

„София, София – мой малък Лондон, София, София – обичам те“ пее в „Песен за любимия град“  незабравимият наш актьор Тодор Колев. Любима за едни, омразна за други, столицата ни е нашият дом и трябва да се опитаме да я направим едно по-добро място за живеене, загърбвайки политически пристрастия и безсмислени спорове. Всеки от нас има свое любимо място в града и дори само да го почисти, ще направи достатъчно, за да го облагороди. Да, в града има много проблеми, нерешени и задълбочавани с години, но и много добри примери за неща, които са от полза за гражданите. Развитието, възможностите за инвестиции и постоянното разкриване на нови работни места в различни сектори са определящи за прогреса на един град, а в София той е налице. Хубаво е да обръщаме внимание и да изтъкваме именно това пред приятели, а и пред чужденци. Те стават все повече заради редовните нискотарифни полети от различни точки на Европа. Евтините самолетни билети, достъпните за туристите цени и най-вече богатата история действат като магнит за всеки пътешественик. Затова и общината влага много средства в разкриването и експонирането на културното наследство, завещано от предците ни.

Освен история обаче, градът има и свое настояще и бъдеще. Днес, когато имаме връзка с целия свят, за секунди и до нас достига всевъзможна информация и можем свободно да изразяваме мнението си по различни теми, можем да променим живота и средата около себе си. В навечерието на Деня на София (17.09), ще ви представим една инициатива на общинския съветник Стефан Марков, която се стреми именно към това – да потърси мнението и предложенията за промяна на гражданите по различни теми, засягащи живота им в столицата. Името й е „100 лица за столицата“.  Ето какво представлява тя:

СнимкаИдеята е, че 100 лица ще говорят за столицата или столицата сама за себе си. В началото беше една страница във фейсбук, която събираше кадри от градската среда и хората в София. Преди няколко месеца реших, че не е лошо това да прерасне в онлайн предаване, защото има доста теми, свързани с града и това би било едно място, в което можем да ги дискутираме с различни хора. Те няма да са свързани само с общината, а ще бъдат и граждани, които имат активна позиция или мнение по въпросите, свързани с градската среда. Ще каним и хора от неправителствения сектор. Предаването ще бъде веднъж месечно с горещи теми от последните дни.

Според Марков, причината то да е само във фейсбук е, че потребителите прекарват най-много време именно в тази социална мрежа и се информират за всичко, което се случва оттам. То ще бъде около 30 минути, а зрителите ще могат да задават своите въпроси в коментарите под видеото. Първото издание ще бъде на 15 септември от 18 часа.

Интересен факт е, че 17 септември не винаги е бил празник на София. За такъв е обявен едва на 25 март 1992 година. Преди това, той е отбелязван на две различни дати. Първата била 4 януари, когато през 1878 година, градът е освободен от турско робство. Втората дата била 3 април, когато година по-късно, през 1879, София обявена за столица.  Гербът на града е дело на художника Харалампи Тачев и е създаден по повод участието на България на световното изложение в Париж през 1900 година. В началото гербът включва единствено короната, под форма на крепост, разположена над щита. Той е разделен на четири полета, обединени от лъв, като символ на приемствеността между старопрестолната и новата столица. Във всяко поле е изобразен по един символ на София – Улпия Сердика, църквата „Света София“, планината Витоша и статуята на Аполон, която е свързвана с минералните извори, извиращи в града. През 1911 година към него е добавен и девиза „Расте, но не старее“, по образец на парижкия „Плава, но не потъва“. Той не е избран случайно, тъй като нашият град е една от най-древните столици на Европа и всички народи, живели по тези земи, са оставили свой отпечатък в историята й.




Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Без тържествена заря на възпоменателния събор на Петрова нива заради опасност от пожари

Тържествената заря проверка за Националния възпоменателен събор, който ще се проведе утре в местността Петрова нива, се отменя със заповед на кмета на общината Илиян Янчев. Причина за решението са продължаващата суша и високите температури – предпоставка..

публикувано на 16.08.24 в 12:33

Министър Владимир Малинов: До 2050 г. трябва да изградим хранилище за погребване на ядрени отпадъци

Няма решение на Министерския съвет за изграждането на хранилище за погребване на ядрени отпадъци у нас, нито са избрани терени, съобщи служебният енергиен министър Владимир Малинов на изслушване в Народното събрание. Правени са само предварителни..

публикувано на 16.08.24 в 12:29

МВнР препоръча на българите да не пътуват до Япония заради мощен тайфун

Министерството на външните работи призова българите, живеещи в Япония или планиращи пътуване до страната, да се въздържат от пътувания там през следващите два дни заради мощния тайфун “Ампил”. От институцията съветват също да се спазват препоръките на..

публикувано на 16.08.24 в 09:33