Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентска фолклорна формация печели челни места в световната платформа за етномузика Еthnocloud

БНР Новини
Снимка: личен архив

Магията на българския фолклор пленява българи и чужденци от столетия. Той е част от визитната картичка на България пред света, а мотиви от различни песни, са използвани от редица известни музиканти от цял свят в техни произведения. По този начин, фолклорът преживява нещо като ренесанс и става разпознаваем и харесван от по-широка аудитория, към която се присъединяват и много млади хора. Те започват да търсят информация за музиката, постоянно откриват нови групи, посещават концертите им. Откриват цял един нов свят, изпълнен с традиции и неподправена красота.

От началото на месец септември осем български студенти и един ученик прославят страната ни в световната платформа за етномузика „Ethnocloud“ със свои интерпретации на две народни песни – „Чичовите конье“ и „Калино, Калинче“. Те са на челни места в класацията Топ 40 на сайта. По този повод разговаряме с техния ръководител – кавалджията Владимир Величков, който ни разказва за създаването на тяхната група „Жарава“:

Владимир Величков (вторият от дясно на ляво) с формация „Жарава“
„Жарава“ е студентска музикална формация към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Идеята за нея възникна в процеса на работата ми със студентите в университета, тъй като много от тях имат желанието да музицират българския фолклор и да го представят по един съвременен и достъпен за младите хора начин. Така се случи, че моите студенти от предмет „Кавал“ и певиците, които се занимават с народна музика, изявиха желание да направим някои аналози на български народни песни в по-съвременен вариант. Започнах да работя с моите студенти по кавал, като им показвах нетрадиционни щрихи и разбирания за свирене на кавал. Тъй като един от студентите ми доста добре се справя с клавира, му показах някои схеми и мотиви от фънка и фюжъна, с които той да акомпанира. Появи се една певица, после и втора и казаха, че това е много интересно. Пуснах ги да изпеят песента „Чичовите конье“ и така групата се събра.


След успеха, който постига, групата има много покани за участия в различни фестивали и концерти по света. Сред сцените, на които ще се изявят са тази на  Световния студентски джаз фестивал в Санкт Петербург през юни, концерт в Нешвил, щата Тенеси, през юли догодина, имат и потвърдена покана от Ватикана. У нас им предстоят две скорошни изяви – на откриването на учебната година в Пловдивския университет на 29 септември, както и на откриването на световното първенство по борба на 10 октомври в зала „Колодрума“, отново в Града под тепетата. Всичко това е огромно постижение за група, която е създадена едва през ноември 2016 година.


Освен двете народни песни, изпълнени от „Жарава“, в Etnocloud откриваме една интересна композиция на Владимир Величков. Тя се казва „Аноним“, а човекът, подсказал подходящото за нея име, е музикалният редактор в „Радио България“ – чуждоезиковата програма на БНР – Албена Безовска. В произведението музикантът използва църковно песнопение от ХІІІ век, което няма автор и добавя към него своя музика. Владимир открива медения звук на кавала едва шестгодишен. Завършва Националното училище по изкуства „Панайот Пипков“, а по-късно и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Желанието му да експериментира с музиката се ражда щом чува изпълнения на виртуозите Петър Ралчев и Иво Папазов – Ибряма. Днес наред със соловите си проекти, Величков е част от оркестър „Канарите“.

Снимки и видео: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15

"Ново сърце (акустична версия)"

В разгара на горещото лято Любо Киров не спира да твори. Скоро след премиерата на албума му "Ново сърце"и появата на негов концерт в платформата HBOMax,  певецът даде старт на своето национално турне ( "Ново турне 2024"). Турнето на  Любо..

публикувано на 16.07.24 в 10:15