Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Cellisimo отбеляза 70-годишнината на виолончелиста Анатоли Кръстев

БНР Новини
Трио Cellisimo
Снимка: личен архив

70-годишнината на проф. Анатоли Кръстев, която той отбеляза на 6 септември, стана повод за последните два концерта на Cellisimo. Единият бе на рождения ден на виолончелиста, на който към триото Анатоли, Атанас и Калина Кръстеви в зала „България“ на рояла се присъедини и Маргарита Илиева – млада и много талантлива пианистка с богат професионален опит. Същата програма четиримата инструменталисти поднесоха дни преди това на 33-то издание на празниците на изкуствата „Аполония 2017“ в Созопол.

Cellisimo е семейното трио на фамилия Кръстеви – състав, създаден преди повече от 15 години, подвластен на виолончелото. Към него често се присъединява и пиано, допълващо цялата звукова палитра. В ансамбъла през годините проф. Анатоли Кръстев си е партнирал и със свои колеги, също значими имена в българската класическа музика. Този жанр и до сега заема сериозно място в работата на именития ни виолончелист. Проф. Кръстев разказва откъде идва идеята за Cellisimo.

Моята съпруга Нели Колаксъзова забелязала, че обичам да се „хвърлям“ в камерната музика. Много обичам с избрани партньори да свирим заедно на една сцена. Оттам на нея й хрумна да направим с децата подобен ансамбъл. Причината беше моят син Атанас, който, вече поотраснал, подхождаше много сериозно към своето професионално израстване и печелеше конкурсите един след друг. И когато Калина, дъщеря ми, се беше завърнала от чужбина за кратко, започнахме тримата да свирим и да мислим за подходяща програма. Така създадохме Cellisimo, като първият ни пианист беше моят корепетитор Румен Цанов – много добър музикант, печелил няколко международни награди. През годините и Йовчо Крушев е свирил с нас. Така че ролята на пианиста в нашия състав е много важна. Моят личен празник се превърна в повод за тези два концерта, а за мен беше най-естественото нещо точно на „Аполония“ да направим първия от тях, тъй като преди десет години, на моя 60-и рожден ден, отново там изнесох рецитал с Йовчо Крушев. Сега се получи много хубаво и нашето разпръснато семейство се събра в България край моя 70-и рожден ден. През последните години Атанас го нямаше, учеше магистратура в Испания, а Калина от 15 години живее в различни държави със семейството си. Ние сме щастливци, че музиката е хоби, което ние сме превърнали в професия и ни дава стимул непрекъснато да се развиваме и усъвършенстваме като музиканти и личности.

Проф.Анатоли Кръстев води майсторски класове в България, Европа, Азия, а 19 години е преподавал и в Бразилия. Има редица отличия и награди от конкурси по цял свят, бил е солиращ артист на редица европейски и американски оркестри. В момента основна част от времето му заема преподавателската работа в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, като продължава да музицира основно в камерния жанр.

След като завършва висшето си образование в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, младият виолончелист Атанас Кръстев заминава за Мадрид. Там в рамките на три години специализира при проф. Наталия Шаховская. През 2016-а защитава докторантура, а тази година стана и главен асистент. Освен факта, че Анатоли Кръстев е най-значимата фигура в изграждането на Атанас като музикант и личност, той е посещавал и майсторски класове при някои от големите европейски виолончелисти.

Калина Кръстева, дъщеря на проф. Анатоли Кръстев, от много години работи и живее извън пределите на България. Англия, Португалия, а от няколко години и Австралия са сред държавите, в които виолончелистката преподава и концертира. След като завършва средното си музикално образоване в НМУ „Любомир Пипков“, заминава за двегодишна специализация в Лондон при проф. Дейвид Стрейндж.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Освободен" – лятно настроение с Innerglow

Триото Innerglow се нареди сред финалистите в тазгодишното 55-то издание на конкурса "Пролет" на БНР с песента си "Освободен". Идеята за нея възниква по-рано и давайки си сметка, че звучи свежо и танцувално, Тодор Ковачев, Петър Желев и Матей..

публикувано на 14.06.24 в 10:15

"През 100 земи" – Вяра Панталеева ни води на пътешествие към нас самите

Вяра Панталеева посрещна пролетта и влиза в лятото с нова песен. "През 100 земи" е подобен на сън приказен разказ за личностното пътешествие, в което рано или късно всеки от нас се отправя. Мистиката в музикален аспект е загатната с лек ориенталски..

публикувано на 13.06.24 в 10:15

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35