Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи реакции и очаквания в София след изборите в Германия

БНР Новини
Снимка: БТА

„Гореща новина“ на българските медиите в първия ден от седмицата са резултатите от изборите в Германия. В. „Дневник“ извежда в заглавие, че „Меркел печели историческа победа на изборите“, а в. „Сега“ изтъква, че „Ангела Меркел победи, но загуби 1 млн. избиратели“. Според „Труд“, на изборите в Германия  големият печеливш, но същевременно и губещ е десницата – Християндемократическият съюз на канцлерът Ангела Меркел и баварският Християнсоциален съюз. Изданието обяснява твърдението си с това, че при вчерашния парламентарен вот те са спечелили най-много гласове, но същевременно и загубили най-много спрямо изборите преди 4 години – 33 на сто, или с 8,7 процента по-малко в сравнение с 2013 г., което е най-лошият им резултат от 1949 г. насам

Пред БНТ посланикът на Германия в България Херберт Салбер призна, че вотът е имал изненадващо развитие и несъмнено партиите, които до момента бяха в управляващата коалиция, са загубили гласове. Но дипломатът добави, че не очаква резултатите от вота да доведат до промяна на политиката на Германия към България и изрази убеденост, че двустранното сътрудничество ще бъде засилено и заради предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС.

Официални реакции на институциите сутринта в понеделник още нямаше, но чрез лично изявление в Туитър премиерът Борисов поздрави Ангела Меркел, като отбеляза, че изборната й победа означава, че „Европа ще остане силна и обединена“. Премиерът уверява също, че като лидер на най-голямата политическа сила в Германия  тя ще може и занапред да разчита на България като приятел и стратегически партньор в ЕС и НАТО.

Макар и още непълни, реакциите в София са признак за голямото значение, което българите отдават на развитието на нещата в Германия. Германия е най-значимият партньор на България в ЕС, а това обстоятелство в навечерието на предстоящото й председателство на ЕС в първата половина на идната година добива допълнителна стойност. Резултатите от неделните избори в Германия означават, че и по време на председателството партньор на България ще е германска коалиция, водена от Ангела Меркел. Същата, която в началото на юни увери премиера Борисов, че намеренията на българското председателство съвпадат с плановете на Берлин и ще бъдат подпомогнати от Германия. И същата, която открито призна силния ангажимент на България с опазването на външната граница на ЕС с Турция и нейните усилия в борбата с трафика на хора и нелегалната миграция. Подобни оценки даде Меркел и в разговорите си с президента Радев при първото му посещение в началото на тази година в Германия, когато потвърди и намеренията на Берлин за последващо всестранно развитие на двустранните отношения с България.

Последните политически събития в Германия в крайна сметка означават, че на София не се налагат особени пренагласи в работата с Берлин. Но на тазгодишните си срещи с български ръководители освен ласкави оценки, Ангела Меркел даде и препоръки, показващи, че Берлин има също критични бележки към София. Меркел бе категорична например, че България трябва да предприеме още стъпки за борбата срещу нелегалния трафик на мигранти през границата, както и да положи особени усилия в борбата с корупцията и налагането на правова държава. А тези оценки означават, че четвърти пореден мандат в Германия ще изпълнява федерален канцлер, който освен познат и предвидим, е и взискателен към България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещините настъпват и през новата седмица

В понеделник отново ни очаква слънчево и горещо време. Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но без валежи. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София – около 37°. По Черноморието ще бъде слънчево с..

публикувано на 14.07.24 в 18:30
Димитър Главчев

Премиерът следи ситуацията с пожарите в цялата страна

Служебният премиер Димитър Главчев и директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов са в постоянна комуникация за ситуацията в страната, информират от пресцентъра на Министерския съвет. От съобщението става ясно, че в борбата с пожарите..

публикувано на 14.07.24 в 15:36

Маршируващи звезди от България се представиха на световен фестивал в Цюрих

Български деца от марчинг бенд “Marching Stars” участваха в Осмия Световен младежки музикален фестивал в Цюрих. В двудневния форум се представиха 80 младежки оркестъра от цял свят с близо 4 хил. музиканти. Американската мечта на Тодор Цачев се..

публикувано на 14.07.24 в 14:12