Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лазар Радков разкрива тайната как да отслабваме с шоколад

БНР Новини

Той превързва разбитите сърца и проправя сладка какаова пътечка към блаженството. А също ни изпълва с копнеж и като образ на любимия човек витае нейде все около нас.

СнимкаШоколадът – “забраненият плод” в диетичното меню и изкушението, което в критичен миг преборва дори най-волевия индивид. Докато на пазара не излезе книга, съветваща по стар изпитан метод да преборим съблазънта, като й се отдадем. “Яж шоколад и отслабвай” не само заличава предизвестения провал на диетата, но води със себе си страничен ефект – изтрива киселата физиономия с усмивка.

Повечето хора на диета наистина не са най-щастливите на света поради простата причина, че голяма част от режимите са направени доста ограничаващо и глупаво – съгласен е фитнесинструкторът и автор на книгата Лазар Радков. – Истината е, че ние можем да се храним по начин, който е добър за здравето ни и ни помага да свалим излишните мазнини, но без да се налага да ограничаваме половината храни в менюто си. Т.е. нещата винаги опират до това колко умно ги правим.




И така – ако хранителният ни режим, двигателната ни програма и начинът ни на живот са в хармония, можем да се наслаждаваме на малки удоволствия като шоколада. За съжаление, обаче, няма магически продукти, с които да отслабнем, затова и трябва да внимаваме за количеството храна, движението и съня. Шоколадът най-лесно може да ни изхвърли зад борда, казва Лазар Радков, тъй като е извънредно вкусен, стимулира апетита и успокоява. И за да не попаднем в хищните му лапи, авторът предлага строго едномесечно хранително-двигателно предизвикателство, с което да свалим от 6 до 10 кг. от теглото си и в сантиметри същите величини около талията си. Но само с половинка голям шоколад... за разкош.

Двете най-прости и ефективни неща, които можем да направим, са да пием повече вода и да добавим зеленчуци към всяко хранене – съветва Лазар Радков. – Когато пием повече вода, регулираме апетита си, тъй като тялото ни понякога интерпретира неправилно сигнала за глад. Зеленчуците пък засищат много по-добре от повечето храни и ни пречат да преяждаме. Неслучайно салатата се яде преди основното ястие. Така само с тези две мерки и без да пресмятаме калориите, ще започнем да приемаме по-малко храна и да сваляме килограми.

И да тръгнем по пътя на себепознанието.

Това е едно от основните неща, които препоръчвам на хората, независимо какъв режим предприемат – казва Лазар Радков. - Ефективността на всяка програма зависи до голяма степен от това как следим тялото си и разчитаме неговите сигнали. Важно е да внимаваме за чувството си на глад, енергията, остротата на мисълта. И ако нещо куца в изпълнението, трябва да проверим целия процес. Защото нашето тяло винаги ни дава обратна връзка и от нас се иска само да се наблюдаваме и да не го насилваме.

С други думи, всичко, което правим, трябва да бъде съобразено с възможностите ни, да повишава качеството ни на живот и да ни кара да се чувстваме по-добре. Без глад, без смазващи тренировки и... с няколко реда шоколад. Изяждаме ги с кеф следобед с кафенце, задължително пред колегите и с толкова блажена физиономия, че да предизвикаме колкото се може повече завистта им, съветва на шега фитнесинструкторът.

Лазар Радков обича да се представя неангажиращо – като провайдър на поискан акъл и мотивация. През миналия уикенд той изкара рано сутрин хиляди в Южния парк с идеята да счупят световния рекорд за най-много хора, правещи лицеви опори. С каузата #30за30 опита да мотивира един милион българи да спортуват всеки ден в продължение на месец и вдъхнови стотина души да участват във флашмоба “Лицеви опори пред парламента за 180 секунди”.

Снимка

Но най-трудната му мисия, безспорно, е последната – да усмири “шокоманите” по разграфената на редове и квадратчета писта, карайки ги да ударят спирачки по средата. Нищо, че вече са набрали скорост.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарите изпепелиха местообитания на световно застрашени птици

Горските пожари през последните седмици застрашават не само хората и населените места, но и ценни природни местообитания – дом на огромно разнообразие от видове, част от които световно застрашени. За това предупреждават от Българското дружество за..

публикувано на 10.08.24 в 13:24
Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02