Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпреки оптимистичните прогнози за туризма, туроператорите искат оставката на министър Ангелкова

Министър Ангелкова на една от проверките си по черноморските плажове
Снимка: БГНЕС

След като в последните дни на септември Институтът за анализи и оценки в туризма отчете, че летният туристически сезон е бил много успешен и до края на годината може да се очаква ръст на туристите от 8 на сто и нагоре, в първите дни на октомври Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти поиска оставката на министъра на туризма Николина Ангелкова. Според туроператорите, данните за броя на чуждите туристи са преувеличени, националната туристическа реклама е лишена от стратегическа визия, туристическият маркетинг е хаотичен, а министър Ангелкова няма професионални компетенции и административен капацитет за справяне със задълбочаващите се проблеми. Някои членове на асоциацията изразиха несъгласие с критиките, но управителният й съвет ги упрекна, че занимавайки се с пътуваниязад граница те са не само безразлични към ситуацията вътре в страната, но дори печелят, ако българите пътуват повече в чужбина. Подкрепа за Ангелкова обаче заяви и Националният борд по туризъм. Според него, под нейноръководство министерството е успяло да направи България по-разпознаваема и приветлива туристическа дестинация на европейския и световния туристически пазар. От друга страна, бордът предупреди, че да се иска оставка на министъра в момент, когатосе готвят промени в законодателството за туризма, е изключителнонеуместно. Благоприятни отзиви за Ангелкова даде и Българският съюз по балнеология и СПА туризъм, по чието мнение тя е допринесла за промяна насхващането, че България е сезонна дестинация, позната само с летен морски и зимен туристически продукт. Реакция от правителството не последва, а в обществото пространство остана впечатление, че туристическият бранш изживява сериозни вътрешни противоречия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31