Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Темата "НАТО в Черно море" отново обект на вътрешни прения

Снимка: news.bnt.bg

През изтеклата седмица между управляващи и опозиция в България отново възникна напрежение във връзка с въпроса за военното присъствие на НАТО в Черно море. Като се позова на тиражирани от международни агенции твърдения, че НАТО създава нови многонационални сили в Черно море, лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска премиерът Бойко Борисов да информира парламента какво е наложило промяна на правителствената позиция по въпроса. Нинова имаше предвид факта, че преди година и половина премиерът се беше обявил против създаването на черноморска флотилия. Оказа се обаче, че промяна в позицията на правителството няма. Военното министерство категорично заяви, че планове за създаване на многонационални сили в Черно море няма, а става дума за формиране на мнонационална бригада в Румъния, по решение на НАТО, което е известно още от миналата година. Нистина България ще участва на 27 октомври с една фрегата в учението Sea guardian за борба с тероризма, но този ангажимент е поет отдавна и за него е информиран президентът Румен Радев в качеството на главнокомандващ на Въоръжените сили. Поради това премиерът Борисов изрази недоумение защо социалистите искат той да дава обяснения в парламента. Напрежението между управляващи и опозиция предизвика обществен дебат, в който се включиха и военни експерти. В него генерал Съби Събев застъпи тезата, че военният дисбаланс в Черно море е силно благоприятен за Русия и от военна гледна точка е препоръчително да му се отговори с по-голямо военно присъствие. В този контекст експертът допусна, че в бъдеще ще има повече визити на представители на НАТО на военните пристанища на България и Румъния. В крайна сметка се оказа, че през седмицата сме били свидетели на още един епизод от хроничните спорове за ангажиментите на страната към НАТО, избухващи от време на време заради вътрешни, а не външнополитически цели.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Летен семинар по български език и култура събира участници от три континента

Осемдесет и осем души от три континента ще изучават всеки ден от днес до 4 август български език във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” . Международният летен семинар по български език и култура ще се проведе за 47-а година..

публикувано на 15.07.24 в 06:00

Горещините настъпват и през новата седмица

В понеделник отново ни очаква слънчево и горещо време. Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но без валежи. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София – около 37°. По Черноморието ще бъде слънчево с..

публикувано на 14.07.24 в 18:30
Димитър Главчев

Премиерът следи ситуацията с пожарите в цялата страна

Служебният премиер Димитър Главчев и директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов са в постоянна комуникация за ситуацията в страната, информират от пресцентъра на Министерския съвет. От съобщението става ясно, че в борбата с пожарите..

публикувано на 14.07.24 в 15:36