Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саксофонистът Кейси Бенджамин и Friday Fiction – младата надежда на стария фънк

БНР Новини
Снимка: личен архив

Кейси Бенджамин пристига у нас за съвместен концерт на една от най-младите български фънк формации. През юли тази година колоритният американски саксофонист, вокалист и мултиинструменталист взе участие във фестивала A to Jazz, като част от Robert Glasper Experiment. Кейси е също продуцент и композитор, свири и с други формации, през годините е работил и продължава да работи с редица известни музиканти. Концертът му с българската банда е на 17 октомври. Мястото – клуб City Stage, едно от новите пространства за музика в столицата.

Александър Гегов, който в момента е първокурсник в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, разказва кратката история на Friday Fiction:


Всичко започна миналата година, когато в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ се появи нова фънк група, основана от Преслав Атанасов китариста ни и барабаниста Адриан Николов, малко по-късно поканиха и мен като саксофонист. Първият ни концерт беше в училище. Така поставихме началото. След това настъпиха някои промени в състава. Имахме концерти в „Суингин хол“, които съчетахме с джем сешъни. Получиха се много добре и имахме голям успех. В момента групата се състои от седем човека, от тях четирима са ученици в НМУ – Преслав, Адриан, Петър Кривицки (бас китара) и Владилена Василева (вокал). Останалите трима сме студенти в НМА аз, Петър Апостолов (тромпет) и Стилиан Пенев (пиано). Всеки от нас слуша различна музика и има различни предпочитания, но в основата е фънкът.

Снимка: личен архив
За музикантите от Friday Fiction този стил е пълен със заряд, дава им свобода и полет на въображението. Може би затова наричат себе си „младата надежда на стария фънк“. Естествено, вълнуват се изключително много от предстоящия концерт, който е най-голямото събитие в историята на бандата.


Първата ни среща с Кейси беше на фестивала A to Jazz тази година – разказва Петър Апостолов. – Преди тяхното изпълнение (с „Робърт Гласпър Експеримент“) в програмата на вечерта беше българската формация „Джазаница“. Ние бяхме заедно в публиката с Кейси и колегите му. Те бяха възхитени от българския проект. Поговорихме, разменихме си контакти и по-късно, малко на шега, решихме да попитаме Кейси дали би искал да дойде отново до България и да посвири с нас. Той се съгласи, определи датата и сега това вече е реалност. Всеки един от нас е в някакъв собствен транс в момента, но се стараем да се фокусирам върху подготовката на програмата. Подбрали сме няколко пиеси, които той изпълнява с различни формации, но ще прозвучат в наш аранжимент. Произведенията са писани за трио, а ние (заедно с него) ще бъдем осем на сцената, така че се наложи да направим специална преработка и да допълним различни цветове – брас, китара… Останалото, което може да очаквате, е „старият фънк“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05