Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водната кула в софийския квартал Лозенец официално се превърна в галерия „+359“

Новото изложбено пространство отвори врати с „Ние сме част от колекция“ и „Виолетов генерал“

БНР Новини

Водонапорната кула в софийския квартал „Лозенец“ официално стана дом на най-новата галерия за съвременно изкуство в столицата. Кулата, построена през 1929 година, е една от емблематичните сгради на София и след дългогодишни дискусии относно нейното бъдеще вратите на новата галерия „+359“ бяха официално открити с годишната изложба за съвременно изкуство на австрийското посолство в България.

Снимка

Изложбата, озаглавена „Ние сме част от колекция“, е дело на художничката Боряна Венциславова, която твори в Австрия. Проектът хвърля поглед към младежката ъндърграунд култура в България от края на социализма и зората на демократичните промени. Куратор на експозицията е Вера Млечевска, а съорганизатор на събитието е фондация „Дома Арт“.

Снимка

„Ние сме част от колекция" е поетичен и фрагментиран разказ за години на съзряване. Противоречията и контрастите на периода имаха своята хибридна и самоделна естетика,казва Вера Млечевска. Докато се изкачват по стълбите на кулата, посетителите виждат инсталации, фотографии, текстове на песни и изрезки от вестници от 80-те и началото на 90-те години. Заглавието на изложбата е заето от текст на песен на българската дарк уейв група „Нова генерация,“ в чието творчество характерни черти са искреността и свободният дух.

Снимка

Вниманието към „Ние сме част от колекция" и новата галерия в кулата бе привлечено с концерт на група "Виолетов генерал," която също е част от „Новата вълна“ в българската музика и свири след 23 години отсъствие от сцената. Изпълненото с хора пространство около кулата показа, че групата, основана от Емил Вълев и Евгени Генчев-Джули, има запазено място в сърцата на почитателите на авангардната музика в страната. „Виолетов генерал“ планират отново да зарадват феновете си на 20 октомври в Пловдив, като събитието е част от месечния мини фестивал Electric Orpheus в града.

Снимка

„Ние сме част от колекция“ ще продължи до 22 октомври, а старата софийска кула с новооткритата в нея галерия „+359“ обещава да остане едно от притегателните места в българската столица.

Снимки: Александър Марков и +359 Gallery



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Златни и сребърни съкровища, открити по българските земи, гостуват в "Двореца" в Балчик

Изложбата "Разкази от злато и сребро" на Националния исторически музей, подготвена за 100-годишния юбилей на Държавен културен институт "Културен център "Двореца" - Балчик /някогашната лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбург/, беше..

публикувано на 05.08.24 в 19:29

Варна отново дава сцена на творци в областта на експериментална музика

Програма, изпълнена с прояви надхвърлящи познатия ни стандарт, това обещават организаторите на фестивала RADAR , който се провежда от 2 до 4 август във Варна. Единадесетото по ред издание обещава да бъде пресечна точка на аудио-визуалните изкуства в..

публикувано на 02.08.24 в 10:20

"Екологии на прехода" или как се грижим за материалното и нематериалното си наследство

Изложба насочва вниманието към местата на разруха в България чрез скулптура, инсталация, звук и филм. Експозицията, озаглавена "Екологии на прехода" ще бъде открита на 1 август в столичното пространство Swimming pool, съобщават организаторите...

публикувано на 01.08.24 в 08:15