Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Състезанието-игра „Дебати за бъдещето“ вдъхва увереност на младите хора и ги дарява с нови знания

БНР Новини

Говоренето пред голяма публика е една доста често срещана фобия и предизвиква страх у много хора. Когато човекът, който до преди секунди е бил спокоен и уравновесен, се изправи пред много хора, които го гледат, цялата му увереност се срива, а думите сякаш изчезват. Да, всички сме го изпитвали, но с времето притесненията намаляват, а след това напълно изчезват. За да бъдем уверени и спокойни пред голяма аудитория, са ни необходими практика и комуникация. За младите хора на помощ идват технологичният сайт Pixelmedia.bg и „Асоциация Дебати“, които стават посланици на „Каузата за интелигентно и активно младо поколение“. Те организират първото по рода си състезание по дебати, чието стартово издание е фокусирано върху новите технологии. Събитието се нарича „Дебати за бъдещето“ и събира ученически и студентски отбори, които имат възможност да дискутират различни теми и казуси, да изложат гледната си точка, да поспорят с противниците си. Целта е участниците да придобият увереност и да не се притесняват да споделят мнението и вижданията си в дебат с останалите.

СнимкаРумяна Пенева от управителния съвет на „Асоциация Дебати“, която е част от организаторите на събитието, ни разказва повече:

Нашата кауза е да обучаваме децата да говорят спокойно пред публика, чрез игра на дебати. Ние провеждаме обучения за тях и им показваме как да синтезират добри аргументи, как да мислят критично върху теми, които са от голямо обществено значение. По време на надпреварата отборите, които са съставени от ученици и студенти, обсъждат разнообразни теми, свързани с политика, икономика, философия и нови технологии.

В състезанието участват хора от цяла България, като най-голям интерес сред младежите има в София, Пловдив, Бургас и Пазарджик. Първото състезание „Дебати за бъдещето“ беше на тема нови технологии и футуристични тенденции. Участниците обсъдиха по какъв начин модерните технологии променят нашия живот и как можем да се възползваме от тях, за да ни бъдат от помощ във всеки един аспект от нашето всекидневие.

Младите хора са тези, които от всички възрастови групи най-много се интересуват от нови технологии и най-лесно могат да ги използват и да им намерят приложение във всекидневието си. Технологиите, за които говорим тук, са все още ненавлезли в него – роботи, изкуствен интелект, самоуправляващи се автомобили.

Снимка

Румяна Пенева ни разказва също за впечатленията на младежите, които участват в дебатите – носят ли им ползи и по какъв начин биха могли да приложат наученото в бъдеще:

На първо място, младежите се научават да говорят уверено пред публика, научават се също да работят много добре в екип. Забелязваме, че те започват да мислят и все по-уверено да говорят по теми, които не биха имали възможност да обсъдят със семейството и приятелите си. Ние им даваме възможност да подобряват знанията и възможностите си, докато играят на дебати.

Организаторите са убедени, че форматът на „Дебати за бъдещето“ се възприема много добре от участниците и със сигурност в бъдеще можем да очакваме още много издания на състезанието-игра, което вдъхва увереност на младите и ги дарява с нови знания и умения. Ако искате да преодолеете страха си от говорене пред публика, ако искате да споделите гледната си точка по интересни за вас теми, или имате хъс да се състезавате с други млади хора, “Дебати за бъдещето“ е събитие точно като за вас.

Снимки: „Асоциация Дебати“

Още от категорията

Президентът Румен Радев отличи гръцкия президент Катерина Сакеларопулу с орден "Стара планина"

Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу, която е на официално посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев, беше отличена с орден "Стара планина" с лента за нейните заслуги за развитието на двустранните отношения между България и..

публикувано на 08.12.22 в 13:04

Обвързват минималната със средната работна заплата

Мнозинството в парламента прие на първо четене минималната работна да бъде в размер не по-малък от 50 на сто от брутната средна заплата за страната за периода от дванайсетте месеца, предхождащи определянето ѝ. В момента това би означавало минимален..

публикувано на 08.12.22 в 11:59

Проверка на БНР: Има ли в испански учебник карта на Европа с нови граници на Русия?

В публикации във Facebook и Telegram се разпространява снимка на карта от учебник по география, за който се твърди, че е испански и от тази година. Според картата Норвегия, Швейцария, Северна Македония и Украйна са част от..

публикувано на 08.12.22 в 11:06