Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състезанието-игра „Дебати за бъдещето“ вдъхва увереност на младите хора и ги дарява с нови знания

БНР Новини

Говоренето пред голяма публика е една доста често срещана фобия и предизвиква страх у много хора. Когато човекът, който до преди секунди е бил спокоен и уравновесен, се изправи пред много хора, които го гледат, цялата му увереност се срива, а думите сякаш изчезват. Да, всички сме го изпитвали, но с времето притесненията намаляват, а след това напълно изчезват. За да бъдем уверени и спокойни пред голяма аудитория, са ни необходими практика и комуникация. За младите хора на помощ идват технологичният сайт Pixelmedia.bg и „Асоциация Дебати“, които стават посланици на „Каузата за интелигентно и активно младо поколение“. Те организират първото по рода си състезание по дебати, чието стартово издание е фокусирано върху новите технологии. Събитието се нарича „Дебати за бъдещето“ и събира ученически и студентски отбори, които имат възможност да дискутират различни теми и казуси, да изложат гледната си точка, да поспорят с противниците си. Целта е участниците да придобият увереност и да не се притесняват да споделят мнението и вижданията си в дебат с останалите.

СнимкаРумяна Пенева от управителния съвет на „Асоциация Дебати“, която е част от организаторите на събитието, ни разказва повече:

Нашата кауза е да обучаваме децата да говорят спокойно пред публика, чрез игра на дебати. Ние провеждаме обучения за тях и им показваме как да синтезират добри аргументи, как да мислят критично върху теми, които са от голямо обществено значение. По време на надпреварата отборите, които са съставени от ученици и студенти, обсъждат разнообразни теми, свързани с политика, икономика, философия и нови технологии.

В състезанието участват хора от цяла България, като най-голям интерес сред младежите има в София, Пловдив, Бургас и Пазарджик. Първото състезание „Дебати за бъдещето“ беше на тема нови технологии и футуристични тенденции. Участниците обсъдиха по какъв начин модерните технологии променят нашия живот и как можем да се възползваме от тях, за да ни бъдат от помощ във всеки един аспект от нашето всекидневие.

Младите хора са тези, които от всички възрастови групи най-много се интересуват от нови технологии и най-лесно могат да ги използват и да им намерят приложение във всекидневието си. Технологиите, за които говорим тук, са все още ненавлезли в него – роботи, изкуствен интелект, самоуправляващи се автомобили.

Снимка

Румяна Пенева ни разказва също за впечатленията на младежите, които участват в дебатите – носят ли им ползи и по какъв начин биха могли да приложат наученото в бъдеще:

На първо място, младежите се научават да говорят уверено пред публика, научават се също да работят много добре в екип. Забелязваме, че те започват да мислят и все по-уверено да говорят по теми, които не биха имали възможност да обсъдят със семейството и приятелите си. Ние им даваме възможност да подобряват знанията и възможностите си, докато играят на дебати.

Организаторите са убедени, че форматът на „Дебати за бъдещето“ се възприема много добре от участниците и със сигурност в бъдеще можем да очакваме още много издания на състезанието-игра, което вдъхва увереност на младите и ги дарява с нови знания и умения. Ако искате да преодолеете страха си от говорене пред публика, ако искате да споделите гледната си точка по интересни за вас теми, или имате хъс да се състезавате с други млади хора, “Дебати за бъдещето“ е събитие точно като за вас.

Снимки: „Асоциация Дебати“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за „последни избори“

За нас тези избори трябва да бъдат последни за следващите години. Повече компромиси не бива да се правят с народа, с обществото и политическата система, преизова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред младежката академия на партията в Пловдив. Той каза,..

публикувано на 20.07.24 в 13:59

Българската патриаршия признава самостоятелността на македонската архиепископия

На въпрос какво трябва да бъде отношението на българската църква към църквата в Северна Македония главата на Българската патриаршия каза пред БНТ, че Светият синод има решение от края на 2022 г. "Ние приехме решението на архиерейския събор на..

публикувано на 20.07.24 в 11:42

Президентът отиде при пострадалите от пожарите в Болярово

На петия ден от пожарите политиците започнаха да пристигат в крайграничната община Болярово, където бедстват 7 села. Една от причините за моето посещение е да изразя съпричастност към хората от с. Воден, който пострадаха от големия пожар...

публикувано на 20.07.24 в 10:39