Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международна асоциация популяризира възможностите на приложния шахмат

БНР Новини

Тези дни в Пазарджик бе създадена Международна асоциация по приложен шахмат. Към инициаторите от България се присъединиха експерти от САЩ, Германия, Испания, Полша и Великобритания. Асоциацията ще развива дейност в три основни насоки: научни изследвания, лечение и образование. Целта е обмяна на опит на международно ниво и информиране на широката общественост за неподозираните приложения на шахмата без спортно-състезателен елемент. За създаването на структурата и за това, върху какво ще бъде съсредоточена работата й, разказва председателят на управителния съвет и преподавател в НСА „Васил Левски“ Радислав Атанасов:




Радислав АтанасовВ Пазарджик се намира общинският център„Човеколюбие“за хора с психиатрична диагноза. Той е единственият в България, където психиатърът Емил Марков успешно съчетава методиките на лечение, профилактика и социализиране с игра на шах. Това беше субективният компонент в инициативата. А обективната потребност е свързана с това, че шахът от векове не може да се дефинира еднозначно. За едни той е игра, за други – изкуство, за трети – спорт. Т. е. има различни подходи, които не могат да бъдат обхванати от спортните федерации. Спортната федерация се занимава с провеждането на състезания. Много хора обаче изпитват удоволствие да играят шах, без да се интересуват от резултата. Оказва се, че има специалисти, които успяват да вкарат в различни области елементи от шаха, като така подобряват ефекта от своята дейност.

Психиатърът Емил Марков споделя натрупания опит
Такива области са подготовката на спортисти, тъй като шахматът учи на стратегия, тактика и последователност, медицината – например при лечението на хора с деменция и при наркозависими, психотерапията – при преодоляване на семейни драми, при работа със затворници и др. В център „Човеколюбие“ при лечението на хора с психични проблеми шахматната игра се използва и като разравяща методика, т. е. прониква се под цензурата на съзнанието, което управлява нашето поведение, посочва Атанасов:

Освен в психотерапията, по цял свят шахът се използва и за стимулиране на образователните процеси. В сферата на образованието напоследък е актуална темата за училищната готовност, а именно, че „училищна готовност“ не значи да навършиш седем години, а да добиеш определени социални и образователни компетентности, умение за работа в среда, структурирана от правила. Шахматът в тази насока има много добро приложение, тъй като той е игра, подчинена на правила. Тези правила водят до игрова ситуация и позитивно преживяване.

Във Франция Министерството на социалната политика субсидира развитието на кореспондентния шахмат (шах чрез имейли) сред пенсионерите, което спомага за преодоляване на тяхната социална изолация. Те си създават клубове, виртуални и реални срещи. В България такава практика засега няма.

Федерацията по кореспондентен шахмат се е  обръщала за подкрепа към Министерството на спорта. Но то не я припознава като спортна федерация. Затова, следвайки съвета на Международната федерация по кореспондентен шахмат, ще се обърнем към Министерството на труда и социалните грижи, посочва Атанасов.

Има и други сфери на приложение на шахмата, които остават пренебрегвани от спортните федерации и, съответно, незабелязани от обществото. Колко от вас са чували за аква-шах или шах-бокс? Според експертите от Националната спортна академия аква-шахът като игра с непотъващи шахматни фигури може да разнообрази престоя във вода при оздравителни водни процедури. Може и да се прилага за обучение по плуване на деца, които чрез гмуркане да играят шах с фигури, разположени на неголяма дълбочина. Радислав Атанасов уточнява:

Шахматна площадка в детска градина
Шах-боксът по света има над 20-годишна практика с европейски и световен шампионат. Дори един българин – Тихомир Доврамаджиев, е сред първите шампиони по шах-бокс. В шах-бокса има 11 рунда. Нечетните рундове са шах по 4 минути, а четните – бокс по 3 минути. За да участваш в такъв мач, трябва да си много добре подготвен: коефициент 2000 по шах и да си играл поне един аматьорски трирундов мач. Получава се много зрелищна среща.


Снимки:
Миглена Иванова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откритата статуя в Хераклея Синтика вече е в петричкия музей

Голямата мраморна статуя, открита неотдавна в античния град Хераклея Синтика, беше преместена в Историческия музей в Петрич. Хераклея Синтика възнагради археолозите с ново значимо откритие Античният град Хераклея Синтика разкрива своите тайни..

публикувано на 13.07.24 в 09:42

Ретро автомобили и джаз си дават среща в Поморие

За поредна година Поморие кани любителите на джаза и ретро автомобилите на фестивала "Анхиало Classic Cars & Jazz Fest". Той се организира от "Classic Car Поморие" в партньорство с Авто мото клуб "Анхиало" и Народно читалище "Просвета 1888", Поморие...

публикувано на 13.07.24 в 07:10
Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15