Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфронтацията около корупцията в България се ожесточава

Снимка: БГНЕС

Състоялото се през изтеклата седмица второ заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) относно необходимостта от законодателни мерки срещу корупцията не постигна очакваните резултати. Президентът Румен Радев даде да се разбере, че няма съгласие за ролята и функциите на бъдещия антикорупционен орган, както и по темата за назначаването на неговото ръководство. Отказа на ГЕРБ да подкрепи искането на БСП за разследващ орган социалистите определиха като липса на желание за борба с корупцията, но от ГЕРБ отвърнаха, че подобна подкрепа е невъзможна, защото това искане противоречи на Конституцията. След заседанието последваха епизоди на остри взаимни обвинения между управляващи и опозиция. Социалистите отказаха да санкционират депутата си Георги Стоилов във връзка с ареста на неговия брат, обвинен в ръководство на група за рекет. Според социалистите, между действията на двамата братя няма връзка, а казусът е от 2015 г. и се вади на показ сега за отвличане на вниманието от обвинения към самата ГЕРБ за роднински назначения във властта. ГЕРБ обаче отхвърли тази теза с разкрития за съдружие между дамата братя в търговска фирма. На свой ред БСП напомни за минали съдружия на днешния премиер Бойко Борисов с печално известни фигури от сенчестия бизнес, а депутат социалист лансира тезата , че шефът на разузнаването Драгомир Димитров е втори братовчед на премиера. Последното бе опровергано не само от Димитров, но и от Министерския съвет, а от това пролича, че конфронтацията между партиите ангажира и изпълнителната власт. Ставащото потвърждава усещането за нарастване на напреженията между основните участници в политическия живот, но напрежения има не само между партиите, а и вътре в самите тях. След седмица БСП ще проведе конгрес, чийто дневен ред бе одобрен само с четири гласа повече от необходимите и някои допускат, че висшият форум на партията ще бъде своеобразен вот на доверие към нейния лидер Корнелия Нинова. Самата Нинова не отрече вътрешни противоречия сред социалистите, но съзря още по-сериозни противоречия в ГЕРБ, дължащи се според нея на преяждане с власт. Конфронтирането не само се изостри, но и разшири посоките си, след като БСП поиска вицепремиерът Валери Симеонов и вътрешният министър Румен Радев да подадат оставка заради включването на оградата по границата с Турция в списъка на стратегическите обекти на националната сигурност. Вероятно е полето на  конфронтиране да се разшири още повече в хода на предстоящите дебати около държавния бюджет за догодина. Предположенията за горещ край на 2017-а в България изглежда ще се сбъднат.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълтият код за опасни горещини остава в сила за цялата страна

В сряда  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места в Източна България и планините ще превали. Минималните температури ще са между 17° и 21°, в София 18°. Максималните ще са от 34° до 39°, в столицата 34°...

публикувано на 09.07.24 в 19:25

Повдигнати са обвинения срещу председателя на НД“ Русофили“ Златомир Дьовленски

Председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов са с повдигнати обвинения от окръжната прокуратура в Пловдив. Вчера, 8 юли, двамата бяха арестувани по досъдебното производство на ДАНС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11

България предлага подкрепа за пострадалите украински деца от болницата в Киев

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов предложи деца, преживели ракетния удар на 8 юли 2024 г. срещу най-голямата многопрофилна детска болница в Украйна, да получат подкрепа за възстановяване и рехабилитация в почивни бази у нас. В..

публикувано на 09.07.24 в 17:45