Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В най-прогресиращото училище за 2017 г. всички ученици са от малцинствата

БНР Новини

В най-прогресиращото българско училище класните стаи са отворени и през ваканциите, учениците не хукват през глава, щом чуят последния училищен звънец, а пристъпват към любимите си занимания, родителите стоят наблизо, готови да се притекат на помощ. Най-прогресиращото училище за 2017 г. се намира в бургаския квартал “Горно Езерово” и всяко утро на чиновете му прилежно сядат 480 ромски деца.

Снимка

Основното училище “Васил Левски” в Бургас се радва на неедна награда, но най-скъпа му е може би последната – за най-проспериращо училище. Призът е за най-голям прогрес на матурите след седми клас и благодарение на него ще бъде оборудвана виртуална класна стая с достъп до богата образователна информация.

Учениците ни са ангажирани не само в делничните дни, а и през ваканциите, което означава постоянна работа в училище – разказва директорката Венелина Андреева. – За нас това е много важно, защото смятаме, че децата трябва да бъдат ангажирани максимално със занимания в учебния процес и извън него, за да могат да боравят спокойно с българския език във всяка ситуация – макар и разговорно. И тъй като техният речник е твърде беден, основната ни задача е да го обогатяваме непрекъснато в различните сфери на образователния процес.

Снимка

Въпреки че всички ученици са от малцинствата, те редовно ходят на училище. Учителите често посещават ромското гето в квартала и в пряк контакт успяват да придумат родителите да образоват своите деца.

Снимка

Незаинтересоваността е твърде голяма сред малцинствените групи, но има решение в това отношение – най-вече извънкласните занимателни предмети
– казва директорката. – Затова проучваме какви интереси имат децата и им даваме възможност да избират. Училището е с чудесна материална база, даже в момента строим пристройка с топла връзка и физкултурен салон. По принцип, когато има подходяща сграда, подкрепена от интерактивни методи за работа, децата проявяват заинтересованост. Всяка класна стая сме оборудвали с мултимедиен проектор, лаптоп за учителя и интерактивна дъска. Навсякъде в училището има WiFi, колегите от години работят с електронните учебници на издателствата и те наистина са атрактивни. За децата пък е много интересно да чуят звука, да видят движещите се герои те самите участват, а не са само наблюдатели. Дори петгодишните деца боравят с интерактивната писалка и успяват да оцветяват и да откриват елементите според задачата. В иновативните паралелки в първи клас, които стартираха от тази учебна година, смятаме да въведем и обучение чрез таблети.

Снимка

Венелина Андреева твърди, че съвременните методи на обучение постига с бюджетни средства, работи и по много проекти, които обаче не винаги са финансирани. Освен доброто управление на средствата, общуването – с училищата в цялата страна, за да не остават проблемите само на местно ниво, но и с родителите, е от съществено значение за успеха на училището.

Снимка

Една добра комуникация с родителите дава много положителни резултати
– убедена е Венелина Андреева. – Когато ги успокоиш, за да не бъдат агресивни и да не обвиняват училището за всеки неуспех на своето дете, те са склонни да ти повярват и тогава гарантират своето доверие и подпомагат дейността. Във всеки клас може да се работи с определена група от родители в полза на училището. Ние искаме те да бъдат включени в заниманията на учениците – особено в общоучилищните инициативи, тържествата. В тях родителите не са ни необходими само като зрители, а ги използваме като активни участници и те се справят успешно.

Снимка

След като завършат седми клас, голяма част от учениците в ОУ “Васил Левски” продължават своето образование – предимно в професионалните гимназии. Голямата болка на директорката обаче са момичетата, които се омъжват твърде рано и спират да ходят на училище. И все пак, тя се надява постепенно да успее да промени начина на мислене в ромската общност по този въпрос.

Снимка

Но в никакъв случай не трябва да опитваме да ги направим по-различни, а да запазим културните им обичаи и да не се конфронтираме на етническа основа. Мисля, че макар и много трудно, има промяна в това отношение.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарите изпепелиха местообитания на световно застрашени птици

Горските пожари през последните седмици застрашават не само хората и населените места, но и ценни природни местообитания – дом на огромно разнообразие от видове, част от които световно застрашени. За това предупреждават от Българското дружество за..

публикувано на 10.08.24 в 13:24
Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02