Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България анонсира някои позиции, които ще отстоява по време на председателството си на ЕС

БНР Новини
На срещата в Брюксел между българския премиер Бойко Борисов, естонския – Юрий Ратас и австрийския – Кристиан Керн, трите страни приеха програмата за приоритетите на Европейския съюз през следващите 18 месеца.
Снимка: БГНЕС

В края на юни триото Естония-България-Австрия обяви пет важни приоритета на общата си 18-месечна програма на Съвета на ЕС. От тогава насампо различни поводи и на различни нива България разяснява приоритетите на предстоящото си председателство на ЕС, което започва на 1 януари догодина. Официалното представяне на националната програма с приоритетите за председателството се очаква в средата на декември, но правителството вече започна да анонсира и някои позиции, които ще отстоява по време на него.

По отношение на приоритетното направление за сигурността, стабилността и охраната на границите, на последното заседание на Европейския съвет миналата седмица премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че България ще е против прекратяване на споразумението на ЕС с Турция за миграцията, както и против прекъсване на преговорите за нейното присъединяване към съюза. Премиерът предупреди споразумението „да не се пипа!“, защото Анкара го спазва и благодарение на него в момента България регистрира нулев миграционен натиск. В случай на денонсиране на споразумението, Борисов смята, че България няма да може да спира наплива на мигранти към Европа. Според премиера, да се говори за присъединяване на Турция към ЕС в момента наистина е „нелепо“, но отношенията с нея трябва да се запазят.

Позиция премиерът зае и по отношение и на динамично променящата се тема за общата европейска отбрана. Преди заседанието на Европейския съвет от миналата седмица, в България се проведе дискусия за възможностите за създаването на общи европейски отбранителни структури. На дискусията президентът Румен Радев заяви, че България трябва да се опита по време на председателството си на ЕС да внесе в дневния ред на Съюза реалните проблеми пред сигурността, както и да промени „собственото си отношение към сигурността“ и посланията, които изпраща към своите партньори. Основното послание, което премиерът Борисов отправи към тях в Брюксел по тази тема беше, че преди да харчи милиарди за самолети, танкове или артилерия, ЕС следва да осмисли кой е противникът. Необходим е и отговор на въпроса от къде да се купува военна техника, защото в момента Гърция се ориентира към закупуване на военна техника от САЩ, след като пет години европейските държави събират средства за подпомагане на излизането й от кризата. При една добре осмислена и балансирана обща европейска политика за отбрана, би било препоръчително да се купува европейска военна техника.

По въпросите за Брекзит, които ще бележат силно и българското председателство на ЕС, Борисов е за разграничаване от емоциите и взимане на прагматични решения с разбирането, че Великобритания е тази, която напуска ЕС и за него е по-важно бъдещето на българските граждани. В този контекст България ще се води от принципа за преимуществено отстояване на интересите на гражданите на страните - членки на ЕС. Според Борисов, подобен подход към проблема няма да накърни двустранните отношения с Великобритания, които на срещата му в Брюксел с нейния премиер Тереза Мей са били оценени като отлични.

По приоритетната за България темата за европейската интеграция на Западните Балкани, Борисов заяви в дискусиите за европейската им перспектива, че София ще отстоява необходимостта от гарантиране на икономическото развитие, развитието на инфраструктурата и дигиталната свързаност на региона с Европейския съюз.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Семен Новиков в битка с Алиреза Мохмадипиани

Първо олимпийско злато за България от Париж 2024

България вече има своя първи олимпийски шампион на игрите в Париж. Семен Новиков срази на финала иранския борец Алиреза Мохмадипиани , който е световен вицешампион в категория до 87 кг в класическата борба. Новиков реализира категоричен резултат от..

публикувано на 08.08.24 в 21:40

Слънчево ще е, с валежи на северозапад и над Рило-Родопската област

В петък , 9 август, ще е слънчево. Заоблачаване ще има над северозападната половина от страната. Главно в планините в Западна и Централна България, ще превали. Минималните температури ще са между 14 и 21°, в София 15°. Максималните ще достигат от..

публикувано на 08.08.24 в 19:40

Борбата с огнената стихия в Славянка продължава

Над 150 огнеборци продължават битката с пожара в западния дял на планината "Славянка". На гръцка територия се активираха няколко огнища и успяха да навлязат в наситена с хвойнови насаждения гора на българската територия. За да се спре..

публикувано на 08.08.24 в 15:53