Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Необходимо е международно сътрудничество за борба с трафика на хора

БНР Новини
Снимка: Йоан Колев

София бе домакин на Международен форум, посветен на един разрастващ се световен проблем - трафика на хора, както и на възможностите за неговото предотвратяване. Организатор на събитието бяха Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) и фондация „Ханс Зайдел“, заедно с Британското посолство.

Противодействието на това престъпление е сред приоритетите на българското председателство на ЕС. В този аспект страната ни ще си сътрудничи със своите съседи от Западните Балкани, посочи заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк и допълни:

Трафикът на хора е сред най-тежките престъпления срещу личността и достойнството. Заедно с трафика на оръжие и наркотици, той остава една от най-доходоносните форми на организирана престъпна дейност с огромна икономическа и социална цена. Поради транснационалния характер на престъплението, нито една държава не е в състояние да му противодейства ефективно сама. Преследването на трафикантите и техните поръчители изискват обединените усилия на разнородни институции и обмен на информация на всички нива.

Профилът на хората, които биват похитени, е различен и на практика никой не е застрахован. Кои са уязвимите групи и как попадат в капана на престъпниците, пояснява Камелия Димитрова - секретар на НКБТХ:

Набирането на жертвите все по-често става онлайн. Трафикантите примамват жертвите с обещаващи реклами и интернационални агенции. Също така директно набелязват жертвите в чат-стаи или най-често използваните социални медии. Жертвите, свързани с трудова експлоатация, са примамвани най-често чрез обявите в сайтове за работа. Интернет се използва и за изнудване на жертвите, улеснява директната експлоатация и създава нови форми на експлоатация.

По думите на британския посланик у нас Ема Хопкинс, трафикантите и жертвите оставят следи в интернет, които биха могли да се проследят, за да бъде разкрито престъплението. Много е важно да бъде задълбочено сътрудничеството между разследващите органи и частния сектор в борбата с този проблем. Също така е нужна по-широка и сериозна информационна кампания, която да обясни на потребителите рисковете, които крие общуването, търсенето и кандидатстването за работа в интернет пространството. Според Камелия Димитрова, лесен начин да разберем, дали сме жертва на некоректен работодател е ако фирмата му не е регистриран посредник. Списък с всички подобни има на сайта на Агенцията по заетостта. Други ориентири може да бъдат размерът на месечното възнаграждение, което е много по-високо от средното за държавата, както и лисата на договор на говорим за потребителя език.

Проучване на Центъра за изследване на демокрацията сочи, че трафикът на хора с цел сексуална експлоатация работи по три основни метода на действие. Първият е чрез сключване на фиктивен брак, вторият - чрез фалшиви обяви за работа. На трето място голяма част от трафикантите използват жени, които вече проституират, тъй като това не е толкова рисковано и дори и да се стигне до съдебен процес, шансовете престъпникът да бъде наказан са малки.

Като част от дискусията бе обсъден начинът за разследване на престъплението в мрежата. По темата дебатираха представители на Европол, МВР, ГДБОП и на социални мрежи. Според директора на „Публични политики“ на Фейсбук - Габриела Чех, основна задача на социалната мрежа по отношение на трафика на хора е да се бори срещу детската експлоатация за порнографски и други цели. По данни на полицията във Великобритания, представени от техния съветник по киберсигурност Дейвид Рич, в момента се работи по над 400 случая на трафик, от които над 170 са за сексуална експлоатация. Броят им в действителност е по-голям, тъй като само тези са регистрирани. Проблемът не бива да бъде подценяван и у нас, където разговорът за общуването онлайн и потенциалните опасности, които то крие, трябва да започва още в ранна възраст.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещо време на места с превалявания

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Над западната половина на страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София..

публикувано на 18.08.24 в 18:30

Катастрофа с миграни на автомагистрала “Тракия”

Лек автомобил, превозващ осем чуждестранни граждани, се е преобърнал в канавка на автомагистрала “Тракия”. Сигналът за инцидента е подаден около 14,00 ч. На мястото са изпратени четири линейки, извършват се и полицейски огледи. Един от мигрантите е..

публикувано на 18.08.24 в 16:13
Найден Тодоров

Не достигат музиканти за българските оркестри

В държавните оркестри не достигат музиканти и свободните места се запълват от чужденци, предупреди служебният министър на културата Найден Тодоров. Чуждите инструменталисти обаче идват за кратко – колкото да придобият стаж, за да могат да кандидатстват..

публикувано на 18.08.24 в 16:07