Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Необходимо е международно сътрудничество за борба с трафика на хора

БНР Новини
Снимка: Йоан Колев

София бе домакин на Международен форум, посветен на един разрастващ се световен проблем - трафика на хора, както и на възможностите за неговото предотвратяване. Организатор на събитието бяха Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) и фондация „Ханс Зайдел“, заедно с Британското посолство.

Противодействието на това престъпление е сред приоритетите на българското председателство на ЕС. В този аспект страната ни ще си сътрудничи със своите съседи от Западните Балкани, посочи заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк и допълни:

Трафикът на хора е сред най-тежките престъпления срещу личността и достойнството. Заедно с трафика на оръжие и наркотици, той остава една от най-доходоносните форми на организирана престъпна дейност с огромна икономическа и социална цена. Поради транснационалния характер на престъплението, нито една държава не е в състояние да му противодейства ефективно сама. Преследването на трафикантите и техните поръчители изискват обединените усилия на разнородни институции и обмен на информация на всички нива.

Профилът на хората, които биват похитени, е различен и на практика никой не е застрахован. Кои са уязвимите групи и как попадат в капана на престъпниците, пояснява Камелия Димитрова - секретар на НКБТХ:

Набирането на жертвите все по-често става онлайн. Трафикантите примамват жертвите с обещаващи реклами и интернационални агенции. Също така директно набелязват жертвите в чат-стаи или най-често използваните социални медии. Жертвите, свързани с трудова експлоатация, са примамвани най-често чрез обявите в сайтове за работа. Интернет се използва и за изнудване на жертвите, улеснява директната експлоатация и създава нови форми на експлоатация.

По думите на британския посланик у нас Ема Хопкинс, трафикантите и жертвите оставят следи в интернет, които биха могли да се проследят, за да бъде разкрито престъплението. Много е важно да бъде задълбочено сътрудничеството между разследващите органи и частния сектор в борбата с този проблем. Също така е нужна по-широка и сериозна информационна кампания, която да обясни на потребителите рисковете, които крие общуването, търсенето и кандидатстването за работа в интернет пространството. Според Камелия Димитрова, лесен начин да разберем, дали сме жертва на некоректен работодател е ако фирмата му не е регистриран посредник. Списък с всички подобни има на сайта на Агенцията по заетостта. Други ориентири може да бъдат размерът на месечното възнаграждение, което е много по-високо от средното за държавата, както и лисата на договор на говорим за потребителя език.

Проучване на Центъра за изследване на демокрацията сочи, че трафикът на хора с цел сексуална експлоатация работи по три основни метода на действие. Първият е чрез сключване на фиктивен брак, вторият - чрез фалшиви обяви за работа. На трето място голяма част от трафикантите използват жени, които вече проституират, тъй като това не е толкова рисковано и дори и да се стигне до съдебен процес, шансовете престъпникът да бъде наказан са малки.

Като част от дискусията бе обсъден начинът за разследване на престъплението в мрежата. По темата дебатираха представители на Европол, МВР, ГДБОП и на социални мрежи. Според директора на „Публични политики“ на Фейсбук - Габриела Чех, основна задача на социалната мрежа по отношение на трафика на хора е да се бори срещу детската експлоатация за порнографски и други цели. По данни на полицията във Великобритания, представени от техния съветник по киберсигурност Дейвид Рич, в момента се работи по над 400 случая на трафик, от които над 170 са за сексуална експлоатация. Броят им в действителност е по-голям, тъй като само тези са регистрирани. Проблемът не бива да бъде подценяван и у нас, където разговорът за общуването онлайн и потенциалните опасности, които то крие, трябва да започва още в ранна възраст.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Без тържествена заря на възпоменателния събор на Петрова нива заради опасност от пожари

Тържествената заря проверка за Националния възпоменателен събор, който ще се проведе утре в местността Петрова нива, се отменя със заповед на кмета на общината Илиян Янчев. Причина за решението са продължаващата суша и високите температури – предпоставка..

публикувано на 16.08.24 в 12:33

Министър Владимир Малинов: До 2050 г. трябва да изградим хранилище за погребване на ядрени отпадъци

Няма решение на Министерския съвет за изграждането на хранилище за погребване на ядрени отпадъци у нас, нито са избрани терени, съобщи служебният енергиен министър Владимир Малинов на изслушване в Народното събрание. Правени са само предварителни..

публикувано на 16.08.24 в 12:29

МВнР препоръча на българите да не пътуват до Япония заради мощен тайфун

Министерството на външните работи призова българите, живеещи в Япония или планиращи пътуване до страната, да се въздържат от пътувания там през следващите два дни заради мощния тайфун “Ампил”. От институцията съветват също да се спазват препоръките на..

публикувано на 16.08.24 в 09:33