Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Пловдив джаз фест“ – с дръзко, смело и отворено лице

БНР Новини
Джейсън Моран, Дони Маккаслин и Джошуа Редман
Снимка: личен архив

За трета поредна година „Пловдив джаз фест“ се организира от джаз певицата Мирослава Кацарова и компанията ѝ „Блу Ем“. Събитието е част от афиша на града като Европейска столица на културата през 2019 г. И тази година програмата на фестивала ще покаже модерното лице на джаза – дръзко, смело и отворено към нова публика и пространства. От 1 до 4 ноември Пловдив ще бъде джаз. Какво да очакваме през тези четири дни, разказва Мирослава Кацарова:




СнимкаОт 1 до 4 ноември във всяка една от вечерите, без последната, ще има по два концерта. Започваме с една изключително интересна личност от Ню Йорк Джейсън Моран. Пианист, композитор, аранжор, преподавател, артистичен директор на джаз събитията в Kennedy Center, той е и прекрасен визуален артист. Негови инсталации са били представяни на Венецианското бианале. Очаквам да видим концерт-спектакъл, тъй като Джейсън Моран ще се опита да претвори важен исторически концерт от 1959 г. на Телониъс Монк. През 2017-а се навършват 100 години от рождението му. Моран със своя състав ще пресъздаде концерт на Монк от неговата епоха, което за тогава е било иновативно и шокиращо – десет музиканти излизат на сцената с нестандартно подбрани инструменти. Той идва от САЩ с подобен бенд от млади нюйоркски джазмени, които ще препрочетат материала, написан от Телониъс Монк по начин, по който Джейсън Моран го вижда. На фона на музиката ще има видео арт инсталация, изготвена от него. Така ще се получи колаборация от дигитална мултимедия и акустична музика, изпълнена на момента. Тази година се навършват също така и 100 години от рождението на Ела Фицджералд. „Пловдив джаз фест“ избра Хилда Казасян да пресъздаде песните на голямата дама на джаза по неин начин. „С усмивка за Ела“ – така е озаглавен концертът, който ни предстои да чуем само в първата вечер и на тази сцена. Хилда, заедно с джаз триото на пианиста Живко Петров – JP3 и с тромпетиста Михаил Йосифов, ще изпълнят нови песни в нови аранжименти. Тя излъчва много силно присъствие на сцената.



На 1 ноември на „Пловдив джаз фест-2017“ ще бъде открита и изложбата на българския саксофонист Мишел Нахабедян, запечатала страхотни моменти от концерти на неговите любими джаз артисти по цял свят. С какво продължава програмата на третото издание на феста, своя разказ продължава Мирослава Кацарова:

Мирослава КацароваВтората вечер започва с най-новия проект на Христо Йоцов (перкусии) - Jazz Cats. След него, на сцената ще се качи Дони Маккаслин със своя бенд. Признавам, че бях особено впечатлена от неговия звук, от новаторския подход в джаза на този изпреварил времето си музикант. Третата вечер е посветена на българските музиканти. Антони Дончев ще представи си нов проект с Росен Захариев-Роко – тромпет и Павел Терзийски – вокал. След тях ще чуем Орлин Павлов, отново Павел Терзийски, Свилен Ноев и Стефан Вълдобрев с „Октет Пловдив“ в проекта „Четирима господа пеят джаз“. Аранжиментите са на джаз пианиста Мирослав Турийски. Четиримата певци ще изпълнят песни от репертоара си, но в джаз версии. Четвъртата, последна вечер ще се насладим само на един концерт – на Джошуа Редман и неговото трио. Атрактивен, виртуозен, той променя музиката, създава нови направления в джаза. Може би заради такива като него тази музика няма да умре.

За втори път „Пловдив джаз фест“ ще връчи и своята награда за цялостен принос към джаза. Кой е тазгодишният ѝ носител ще стане ясно в навечерието на музикалното събитие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Нещо по-така"

Музикантите от DEEP ZONE Project отново ни поднасят комбинация от клубно звучене с привкус на български фолклор в песента си "Нещо по-така", този път заедно с Бисера и Лидия. Когато Диан Савов, известен като DJ Dian Solo, се обажда на двете певици с..

публикувано на 24.09.24 в 10:15

"Отдавна знам"

Проектът "Пеещи артисти" на продуцента Игор Марковски има вече своята 41-ва песен със заглавие "Отдавна знам". В нея се срещат гласовете на певицата Майя Йорданова и композитора Момчил Колев, който е написал музиката. Синът му Калоян Колев е направил..

публикувано на 23.09.24 в 10:15

"Само морето"

В последните дни на лятото Теди Русева с артистичен псевдоним Тиара представя новата си песен "Само морето". С нея актрисата, чиято музикална кариера е започнала едва преди четири години, сбъдва своя съкровена мечта – да участва в конкурса "Бургас и..

публикувано на 20.09.24 в 10:15