Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В диалога между България и Франция на преден план излизат теми от дневния ред на ЕС

БНР Новини
Франция смята, че българското председателство на ЕС ще е изключително важно, заяви Жан-Ив льо Дриан на разговорите с Екатерина Захариева.
Снимка: БГНЕС

На 23 и 24 октомври вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина Захариева беше на официално посещение във Франция. Преди няколко месеца, през юни, Франция беше посетена от българския премиер Бойко Борисов, а през август френският президент Еманюел Макрон разговаря във Варна с премиера Борисов и президента Румен Радев. На този фон визитата на министър Захариева и двете страни разглеждат като продължение на интензивния им диалог на най-високо равнище.

Зачестилият обмен на посещения става в навечерието на предстоящото българско председателство и съвсем закономерно на преден план в него излизат теми от дневния ред на ЕС. Това наблюдение бе категорично потвърдено и от разговорите на министър Захариева в Париж. Министърът за Европа и външните работи на Франция Жан-Ив льо Дриан заяви на министър Захариева, че българското председателство на ЕС ще е изключително важно и Франция е на разположение за всяко съдействие, от което София има нужда. Дипломат номер едно на Франция увери в частност, че сигурна подкрепа от Париж България ще има за позициите си относно политиката за убежище и необходимостта от ясно разграничаване на бежанците от икономическите мигранти. От своя страна, министър Захариева даде да се разбере, че председателството на България ще разчита на френска подкрепа не само във връзка с политиката за убежище, но по въпросите на общата политика за сигурността и отбраната. Но подкрепа България ще очаква не само във връзка с председателството си, а и по отношение на желанието да се присъедини към механизма ЕRМ2, наричан още „чакалня за еврозоната“.

В разговорите на министър Захариева с френския министър на правосъдието Никол Белубе сходни позиции бяха констатирани и по актуални въпроси на правосъдието в ЕС, катосъздаването на европейската прокуратура и идеята на френския президент тази институция да разследва не само финансови измами, а и сложни трансгранични случаи на тероризъм. Отбелязани бяха сходства на идеи и по отношение на обмена на данни от доставчици на електронни услуги с цел борба с киберпрестъпленията и подобряването на работата на Европейската система за криминална регистрация /Екрис/.

По време на ротационното си председателство на ЕС България ще разчита на френска подкрепа и по отношение на приоритета за европейска интеграция на държавите от Западните Балкани. Във връзка с този приоритет нови развития се очакват още утре, 26 октомври, когато в София започва годишната министерска среща ЕС-Западни Балкани в областта на правосъдието и вътрешните работи. На този форум ЕС ще е представен от еврокомисаря по правосъдие, потребители и равнопоставеност на половете, Вера Йоурова, а Западните Балкани – от министрите на правосъдието на Сърбия, Черна гора, Македония, Косово, Босна и Херцеговина и Албания.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Повдигнати са обвинения срещу председателя на НД“ Русофили“ Златомир Дьовленски

Председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов са с повдигнати обвинения от окръжната прокуратура в Пловдив. Вчера, 8 юли, двамата бяха арестувани по досъдебното производство на ДАНС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11

България предлага подкрепа за пострадалите украински деца от болницата в Киев

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов предложи деца, преживели ракетния удар на 8 юли 2024 г. срещу най-голямата многопрофилна детска болница в Украйна, да получат подкрепа за възстановяване и рехабилитация в почивни бази у нас. В..

публикувано на 09.07.24 в 17:45

Български доброволци и полицаи ще оказват помощ на олимпиадата в Париж

Сред подбраните доброволци от цял свят петима българи ще съдействат на спортистите и на публиката по време на олимпийските игри в Париж, съобщи френският посланик в София Жоел Мейер. В интервю за в-к "Дневник“ той допълва, че 35 български полицаи ще..

публикувано на 09.07.24 в 15:10