Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Седмица на бразилското кино и култура

БНР Новини
Кадър от филма „Низи – сърцето на лудостта“

Срещите с бразилската култура започват днес и ще продължат до 5 ноември. Филмовите заглавия в програмата са двадесет и две, а прожекциите са в Културен център G 8 и Euro Cinema. Основен организатор на събитието е Нара Васконселос, преставител на бразилския културен институт „Зенон Барето“, с подкрепата на посолството на Бразилия у нас.

Снимка: личен архивЧрез българското изкуство се докоснах до душевността на хората тук– казва г-жа Васконселос, която живее в София от 12 години. – Харесвам страната ви, познавам много творци и интелектуалци, високо ценя техните постижения. Опитвам се да представям българската култура в Бразилия, както и бразилската – в България, да изградя постоянни връзки между двете страни. Седмицата на бразилското кино се провежда отдавна, но за първи път миналата година културният институт „Зенон Барето“ и аз, като негов председателсе заехме с организацията. За първи път добавихме в заглавието думата култура тази година. В пъстрата програма, която сме подготвили сега, има изложби, литературна вечер, открит урок по самба, ще звучи музика, ще има кулинарни демонстрации и дегустации. Сравнявайки двете страни, мога да кажа, че има неща, които са много различни, други са много близки. Например във фотографската изложба, която показваме, има няколко снимки, от които трудно може да се разбере дали са правени в България или в Бразилия. Тази изложба ще открием на 30 октомври от 18 ч. в културен център G8. Тя се нарича „Капишаба – разнообразието като идентичност“ и сес състои от фотографии на Тадеу Бианкони и Габриел Лордело. Същата вечер ще бъде показан филмът „Низи – сърцето на лудостта“. Това е история,основана на реални факти от професионалната дейност на бразилката Низи да Силвейра – психиатър. През 40-те години на ХХ век тя променя възгледите за лечение чрез методите, които използват насилие над психично болни хора (електрошок и пр.).Започва занимания с изкуство с пациентите си и постига много.

От г-жа Васконселос научихме още, че в литературната вечер (31. 10) ще бъдат представени две книги на Илко Минев (българин, който живее в Бразилия), стихосбирката „Бразилски цикъл“ от Елисавета Багряна в превод на португалски, както и книгата „Точката на изчезване“ от Лобо Пазолини. Бразилският писател пристига в София специално за събитието, което е в клуб „Яйцето“ в СУ „Св. Климент Охридски“. На 31. 10 предстои и среща, посветена на щата Еспирито Санто. Ще се докоснем до културата на тази непозната за нас част на Бразилия чрез изложба от гравюри, разговори с бразилски творци, музика и дори ръчно приготвена бразилска бира.

Избрахме да завършим Седмицата на бразилското кино и култура със същия филм, с който започваме  каза още Нара Васконселос. – Втората прожекция е на 5. 11 и ще бъде последвана от дискусия върху проблемите, които се засягат в кинотворбата. За т. нар.film reading сме поканили психотерапевти и се надяваме да бъде интересно.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният състав "Родина" ще представя България на фестивал на ЕС в Отава

Българският фолклорен състав "Родина" с ръководител Райна Стаматова ще представя страната ни на ежегодния Културен фестивал на ЕС, който ще се проведе в парка "Лансдаун" в Отава на 13 юли 2024 г. Това съобщиха от Министерство на външните работи...

публикувано на 03.07.24 в 20:15

Нана Джанелидзе представя на фестивал в Перник филма си за войната между Грузия и Абхазия

Грузинският сценарист и режисьор Нана Джанелидзе е специален гост на фестивала за късометражно кино IN THE PALACE, който се провежда между 29 юни и 6 юли в Перник. На 3 юли тя ще представи новия си филм "Лиза, не спирай". Той е копродукция с..

публикувано на 03.07.24 в 08:10

България, видяна от Бетани Хюз

Историята винаги се нуждае от добри разказвачи. Херодот е обявен за баща на историята, не просто защото пише първата история, а защото първи е чел своите текстове публично в Одеона на Атина. Има два вида историци. Едните цял живот изследват определена..

публикувано на 30.06.24 в 06:15