Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снежана Борисова: „Стародавните песни са истината, чистият извор, от който ние пием и се учим“

БНР Новини
В динамичното ни съвремие, озвучено от многословие, дебати,медийни информационни потоци, старинната народна песен е своеобразно спасение от шума и суетата. Тя е своеобразен остров на чистота и мъдрост, към който все по-често се стремим, дарява ни с откровението, с непринудеността на мелодичното и текстово изразяване.

За шопската певица Снежана Борисова това пътуване е постоянна мисия. Дългогодишна солистка в НФА „Филип Кутев“, където участва с гласа си в сложни хорови партитури на различни композитори, след работа тя поема към софийските села с касетофон да записва позабравени, а и непознати образци на шопската диафония, да се разговори с възрастни жени, мъже, за да попие от оригиналния стил на пеене, да се поучи от мъдростта им. Прави го и до днес със същия ентусиазъм и вещина.



Снежана е известна със смелите си експерименти в електронната музика заедно с група „Трансформейшън“, с дискоритмите на оркестър „Боляри“… Записвала е и музика към филмите „Свети Павел“, „Юлий Цезар“, „Лурдс“ и др., участвала е в спектаклите „Арамия“ и „Готов ли си“ на Нешка Робева. Независимо от постоянното търсене на нови пътища, тя неотклонно се връща към корените на автентичната шопска песен. В последните 15 години ръководи певчески групи от жени и деца, грижи се младите да усвоят песенното наследство и местната фолклорна култура. Осъзнала значимостта на трайното съхранение на песните, тя съдейства за издаването на аудио албуми на групите, с които работи. Първият компактдиск се нарича „Летели ми са, летели“ и включва 40 самобитни песни от родното ѝ село Лозен, Софийско. Досега е осъществила седем. Ето какво споделя Снежана Борисова за дългогодишната си практика на ръководител на фолклорни певчески групи:





СнимкаАвтентичната шопска песен ме е съпътствала през целия ми живот. За съжаление си отива с възрастните хора и това ме накара да работя за запазване на тези песни за идните поколения. Ще дойде време, когато няма да си знаем песните. Пример е моето семейство. Баба ми почина и си отиде с песните, които не можах да запиша. Имах текстовете, но не можах да възстановя мелодиите. И са безвъзвратно изгубени. Когато започнах да ръководя състави, моята цел беше не само да се пеят местните песни, но и да се издирят непознати образци от възрастни хора. Бях ръководител на групата в Своге 6-7 години. Поканих в нея три певици от с. Свидня – Васка Илкова, Иванка Иванова, Филатка Соколова, издадох и диск.



Помагах на групата в с. Владо Тричков, също в моето родно село Лозен работих два месеца и издадохме диск с книжка. В с. Долни Лозен водя детски фолклорни групи повече от 10 години.

Снежана Борисова сред децата от фолклорната група в с. Долни Лозен
Майка ми е от с. Врачеш, Ботевградско – там също водя група, също и в Литаково помагам, преди време работих седем години в гр. Златица … Предстои издаването на осми диск с ботевградски песни, които ще запиша с групата от Вакарел, където съм от 5 години.

Групата за автентичен фолклор при народно читалище „Заря 1902 г.“, с. Вакарел
Снежана е издала три диска с фолклорни образци от Средногорието с.Челопеч, с. Чавдар, гр. Златица, с. Мирково, които са на границата между областите Средногорие, Шоплука, Пазарджишко.



Винаги се съобразявам с особеностите в стила и диалектната форма – пояснява певицата. – Работата ми е много интересна, много я обичам. Не ми носи материални облаги, а морално удовлетворение. Оставям нещо, което е било на нашите баби и дядовци, но продължава да живее и при децата. И аз съм учила песните от баба ми. По същия начин събирам децата да пеят с бабите. Това е истината, чистият извор, от който всички пием. Стремя се всичко, което помнят жените, да събирам в цикли – трудови, обредни, а на децата винаги разказвам за съответния обичай.



 Радвам се, че в родното ми село Лозен, което е част от Столична община, са запазени всички обичаи и съм щастлива, че съм израснала сред тях. Не можеш да пееш и да не знаеш в кой момент от обреда се изпълнява. Аз имам много експерименти, но автентичната песен винаги ме е съпътствала. За да правиш експеримент, трябва да познаваш първоизточника и чак тогава да експериментираш. А младите, ако искат фолклорът да се запази, нека издирват, толкова много песни има…

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10