Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рая отвъд голямата вода – пътуване към Любовта

СнимкаМария Сталева не е учила в престижни университети, нито притежава научни титли, няма и лъскава фасада от известност, с която да привлича почитатели. Тя е просто Мария една обикновена жена с голямо сърце, готово да те приеме какъвто си, без условия и въпросителни. Наскоро издаде първата си книга „Рая отвъд голямата вода“. За да провокира читателя отвъд общоприетите представи за истинското щастие, заглавието е подвеждащо двусмислено. Рая е името на главната героиня и едновременно американският рай, за който бленуват емигрантите. Това е история, която има дълбочината на океана, достойнството и красотата на човешката душа и силата на духа, с които всеки човек е надарен. Но дали ги е открил? За щастие романът на Мария Сталева ни прави съпричастни и събужда да го изживеем, каза при представянето на книгата доц. Рени Захариева, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“.

Основното послание на авторката е Любовта, истинската и безусловната, която откриваме не в другия, а в себе си, когато сме готови да я дадем, без да искаме нищо в замяна. Само тогава тя започва да извира от всяко действие, всеки жест, всяка мисъл... за да изпълни съществуването ни със съдържание.




Снимка: личен архивМога да кажа, че в тази книга съм изляла толкова много емоция, че, който има по-търсещо сърце, ще го усети – казва Мария Сталева. – Изключително съм изненадана, че всеки, който я чете казва едно и също – че я е прочел на един дъх, буквално. А по отзивите, които получавам, си давам сметка, че тя е докоснала в дълбочина всеки един от читателите ми. Това е защото всички търсят щастието, всеки иска да бъде щастлив, а в същото време не знае как. Много хора са като Рая, да не казвам почти всички сме като нея и търсим щастието навън, чрез някого, заради някого. Обичаме себе си, ако другият ни възприеме, а ако ни отхвърли сме нещастни. Това е защото не знаем кои сме, не осъзнаваме причината да сме тук.

По думите на авторката, ние сме на този свят, за да проявим това, което Бог е заложил в нас. Когато се изграждаме като личности, постепенно затъваме в материалното и забравяме за духовната си същност. Преследваме единствено нуждите на тялото. Какво преследваме? Храна, секс – това са ценностите, които движат света – казва тя.Както мнозина наши сънародници, героинята на Мария – Рая, тръгва да търси щастието отвъд Океана, но не материалното, а онова, което те кара да забравиш действителността. Там обаче, далеч от познатата среда, сред хора от чужда култура, илюзиите бързо изчезват, за да остане реалността. А така мечтаният живот се свежда до ежедневна борба за оцеляване. Без приятели, без близки и любими същества, без опорна точка. Следват страдание, унижения, сблъсък с най-тъмните човешки страни, съпътстващи емигрантския живот на ръба на съществуването. Именно тези изпитания действат като катарзис на Рая и й помагат да открие истината за човешкото щастие:Едни хора го търсят чрез материални придобивки, други като Рая чрез любов, преливане, единство с даден човек. А това е най-голямата заблуда, защото те са само проекция на вътрешното ни търсене, казва Мария Сталева и продължава:

Много хора отидоха в чужбина, направиха пари, но колко са щастливи? Гледаш ги – усмихват се, радват се, но отиди в дома им и виж как живеят и колко енергия имат, за да бъдат щастливи и да обърнат внимание на духовното си израстване. Разбира се, живеем в материален свят и имаме нужда от вода, храна, дрехи... но материалното трябва да е дотолкова, доколкото да служи да водим достоен живот. То не трябва да е цел, защото води до духовна деградация. Но ако подчиним материалното за нуждите на духа, започваме да развиваме качества, които ни издигат на по-висше ниво на съществуване.

Трудностите по пътя или ни правят по-силни, или ни смазват и ако човек не успее да преодолее болката потъва в самосъжаление и се превръща в жертва. Книгата на Мария Сталева е побутване към всички търсещи и крехки същества, които имат нужда да открият Любовта в себе си – Вечната, Безграничната, Изначалната, Истинската.

Още от категорията

"Топло фест" 2024 – политаме "Високо във въздуха" с хвърчила, музика и много забавления!

Пространството за изкуство, култура и диалог "Топлоцентрала" в София се готви за грандиозно закриване на своя пети сезон с пето юбилейно издание на емблематичния фестивал "Топло фест".  Под мотото "Високо във въздуха" пъстри хвърчила ще..

публикувано на 13.07.24 в 08:05
Димка Владимирова

Напусна ни народната певица Димка Владимирова

Тя е родена е на 28 юли 1935 г. в странджанското с. Бистрец. На 17 години се явява на конкурс в Държавния ансамбъл за народни песни и танци в София, където е одобрена за хоровия състав на Филип Кутев.  Владимирова е сред основателките на Ансамбъла за..

публикувано на 12.07.24 в 12:17
Найден Тодоров

Няма административен капацитет в Национален фонд "Култура"

В отговор на депутатски питания служебният министър на културата маестро Найден Тодоров заяви, че щатната бройка в Националния фонд култура е 11 човека. Те трябва да разпределят милиони евро за културата по Плана за възстановяване и устойчивост. Според..

публикувано на 10.07.24 в 12:25