Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското участие на Montreux Jazz Festival Japan, или българският глас на японската музика

БНР Новини

В началото на ноември Ваня Монева, заедно с няколко певици от хора, който носи нейното име, взе участие в японското издание на известния джаз фестивал в Монтрьо. Основател и неизменен диригент на състава от 1994 г., тя е сред най-известните дами в нашето съвременно хорово изкуство. А хорът, който ръководи, отдавна е извоювал международно признание. Изявата им на такъв форум не би учудила тяхната предана публика. Наред с многогласните народни песни на изтъкнатите български композитори, сред които Филип Кутев, Красимир Кюркчийски, Николай Кауфман, Стефан Мутафчиев, Петър Льондев и др., хорът впечатлява с широкия си спектър на музициране в различни стилове. Репертоарът му включва църковни песнопения, джаз, поп, world music, кантатна, ораториална, филмова, театрална музика. Многобройни са отличията, които гласовитите певици и техният диригент са получили през годините, както и възторжените отзиви за тях. Обобщаваме ги с прочувственото признание на американския изпълнител и продуцент Райън Лесли: „Хорът ме кара да настръхвам, звукоизвличането им ме пренася в друго измерение, благодарение на маестра Монева. Уникална е!“



За скорошното участие в Montreux Jazz Festival Japan, за интересната джаз връзка между японския и швейцарския град, както и за пословичната любов на японците към българския фолклор разказва Ваня Монева:

На този фестивал ни заведе дългогодишното сътрудничество с Джун Мияке – един от най-ярките японски композитори, който работи в Европа, САЩ и Япония, разбира се. Представихме новите му творби, които сме записали с хора в Първо студио на БНР. За нас това е първо участие в този реномиран фестивал, който от десетилетия се провежда в Монтрьо, а от 2015 г., за източната част на Земното полукълбо, се организира в Токио. С моите момичета огласихме отново Япония с музика, която е създадена от композитора Мияке, но текстовете са на български. Композиторът много държи да пеем на нашия език, намира, че така гласовете изразяват по най-красив начин музиката му. Всички текстове съм написала аз, по негова молба, като той ме насочваше за музикалния изказ, който търси и който искаше да е близък и до българската душевност. Така допълнихме неговото творчество с българските гласове. Според отзивите, по време на тричасовия концерт, в който бяхме заедно на сцената с голям бенд , съставен от световноизвестни музиканти, най-ярко са се откроили български гласове с тембровата топлота, с разнообразието на музикалните щрихи. Всичко това впечатлява и грабва публиката.

Снимка

Хорът, дирижиран от Ваня Монева, е гостувал в Япония през 2009 г., все още с предишното си име – „Космически гласове“. Публиката там добре познава състава и от записите, достигнали до многобройните почитатели на нашия фолклор.


Японците имат любими български песни, които са в нашия репертоар и обикновено ни молят да ги изпълняваме. По време на това посещение в страната при нас дойдоха две представителки на група, която пее само български народни песни. Двете дами ни казаха, че всяко лято идват в България, посещават всички фолклорни събори – в Копривщица, Рожен… А това лято ще дойдат на един курс, който се провежда в Музикалната академия в Пловдив. Те попяха сами, после пяхме заедно. Получи се емоционална среща. Обещахме си, когато дойдат в България, да се видим отново. Японците ни познават не само от нашите гостувания. Хор „Космически гласове“(както се наричаше тогава) изпя националния химн „Кимигайо“, аранжиран от Мияке. При закриването на Олимпиадата в Рио, когато губернаторът на Токио поемаше знамето, тъй като Япония ще е следващият домакин на Олимпиадата през 2020 г., прозвучаха нашите гласове. Поканата да изпълним химна получихме от най-високо правителствено ниво. Този невероятен шанс ни донесе и голяма популярност в Страната на изгряващото слънце.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Обич и песен" – нова порция летни концерти с част от вечните български песни

Проектът "Обич и песен" среща на сцената поколения обичани български изпълнители,   създали хитове в различни музикални стилове през годините. Мелъди рокът е представен от групата " Диана Експрес", които честват 50 години на сцена,..

публикувано на 08.07.24 в 10:15

Средновековни църкви отварят врати за музикалния фестивал Arbanassi Summer Music

За четиринайсета година камерна музика ще звучи в средновековните църкви-музеи “Св. Архангели Михаил и Гавраил” и “Св. Георги” в архитектурния резерват Арбанаси. От днес до 12 юли сред прекрасната акустика на храмовете музиканти от Белгия,..

публикувано на 07.07.24 в 06:00

"Направен за мен" – заявка за летен хит на Елия Тодорова

" Направен за мен " е третият авторски сингъл на младата и талантлива певица Елия Тодорова, а самата тя го определя като най-динамичния в репертоара си. Успешните два проекта – " Облак " и " Малини "  ѝ донесоха популярност като солова..

публикувано на 05.07.24 в 10:15