Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът посочи предизвикателствата, с които се сблъсква в навечерието на европредседателството

БНР Новини
Снимка: infostock.bg

В София се проведе Национален бизнес форум на тема „Предизвикателства и възможности пред бизнеса по време на българското председателство на ЕС“. Негов домакин бе Сдружение за подпомагане на малкия и среден бизнес- Обединени бизнес клубове, подкрепен от Българската агенция за инвестиции и Агенцията за насърчаване на малки и средни предприятия. Представители на българския бизнес изложиха проблемите, които срещат при работата си с институциите, както и при кандидатстване за финансиране по различни европейски проекти. Според тях, достъпът до европейските пазари, както и до такива от трети страни, е от изключително значение за бизнеса. Нужни са и спешни мерки за набиране на квалифицирани кадри, които бързо да се адаптират към условията и средата за работа и да допринасят за икономическия растеж. Предстоящото председателство ще даде възможност на родните предприятия да открият нови партньори, да разширят производствата си и да ги модернизират. Това ще осигури нови работни места. Затова правителството работи за улесняване на достъпа на стартиращите компании до европейския единен пазар, намаляване на административната тежест, изтъкна в приветствието си към участниците във форума министърът на икономиката Емил Караниколов. Поздравителен адрес до участниците в дискусията бе изпратен от президента Румен Радев.

Сред гостите на конференцията бе и заместник министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Моника Панайотова, която използва възможността да представи приоритетите на страната ни по време на ротационното председателство. България ще бъде медиатор за сближаване на позициите, както между държавите-членки, така и при комуникацията им с институциите и вземането на решения на европейско ниво. Страната ни ще помогне и за създаването на нормативна и политическа рамка, която да обезпечи  сигурността и благосъстоянието на европейските граждани. Освен това:



Българското председателство ще се фокусира върху четири основни приоритета. На първо място, това е дебатът за бъдещето на Европа и младите хора с акцент върху икономическия растеж и социалното сближаване, следван от дебата за европейската перспектива и свързаността на Западните Балкани. На трето място е сигурността и стабилността в силна и единна Европа, а на четвърто място са цифровата икономика и уменията на бъдещето. Визията на българското председателство през 2018 година ще бъде за конкурентен, енергийно-ефективен и независим иновативен съюз, който залага най-високи стандарти в сферата на заетостта и политиките за растеж и, не на последно място - съюз, който продължава да бъде източник на вдъхновение на световната сцена и за нашите съседи от Западните Балкани.

Панайотова допълни, че страната ни ще има ключова роля във финализирането на работата по приоритета за единния цифров пазар. Това е една от задачите на естонското председателство в момента, която ще трябва да довършим. Амбицията е той да заработи до края на 2018 година.

Целите на българското председателство вече са очертани и съобщени неведнъж. Сега страната ни е изправена пред по-трудната задача - да ги изпълни. Неслучайно думите „Съединението прави силата“, изписани върху сградата на Народното събрание, бяха избрани и за девиз на европредседателството. Те са отражение на историята на държавността у нас. Това не е просто един призив, а задължение пред всички онези, които са се борили България да е страната, която познаваме днес. Затова е важно да се постараем, въпреки трудностите, които ни предстоят начело на ЕС, мандатът ни да бъде запомнен като успешен и оставил трайна следа на европейската политическа сцена.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Проучват последиците за водата и видовете в Черно море от войната в Украйна

Първа експедиция ще анализира влиянието на войната в Украйна върху морската околна среда в българската акватория. Изследванията са по проекта SCIRENA II, който се изпълнява от Института за морски изследвания на Кралство Норвегия и Басейнова дирекция..

публикувано на 16.08.24 в 18:22

Бизнесменът Румен Гайтански се предаде доброволно на разследващите и е в ареста

Бизнесменът Румен Гайтански е задържан за 72 часа, след като се е предал доброволно. Той е разследван за присвояване на необезпечен кредит за 150 млн. лв. заедно с бившия изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев и адвокат..

публикувано на 16.08.24 в 17:25

Депутат от ПП-ДБ се меси в работата на службите, оповести служебният вътрешен министър

Служебният вътрешен министър Калин Стоянов обвини народния представител от ПП-ДБ Божидар Божанов в арогантна политическа намеса в работата на МВР. Пред журналисти той заяви, че на 14 август депутатът се е обадил на директора на дирекция..

публикувано на 16.08.24 в 13:15