Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Мистерията на българските гласове“ с различен звуков профил

БНР Новини

След концерти у нас и в няколко страни на Европа, в началото на 2018 г. „Мистерията на българските гласове“ ще издаде нов албум. Основан преди 65 години, световноизвестният хор никога не е преустановявал срещите си с публиката по света. Създаден е по идея на Георги Бояджиев – главен редактор на „Народна музика“ в БНР. През 1975 г. излиза първият диск със записи на състава. Диригент е Дора Христова, продуцент – Марсел Селие. Албумът „Мистерията на българските гласове“ поставя началото на изключително успешна поредица със същото заглавие. Това е и името, което женският народен хор приема през 1997 г. Според Бояна Бункова, изпълнителен продуцент на новия албум, предстои да чуем хора в съвсем нова светлина. Бояна е учила право в СУ „Св. Климент Охридски“, а след това – в Лондон и САЩ. Избира да специализира в областта на авторското право. Почти десет години живее в Калифорния, където работи като адвокат. Паралелно с това основава и ръководи българския офис на независима продуцентска компания. Родена е в Кърджали, където учи цигулка и свири в детски струнен оркестър, а изпълненията на „Мистерията на българските гласове“ винаги са привличали вниманието ѝ. Всички са чували за този хор – казва тя. Но много мои приятели – и българи, и чужденци, често ме питаха защо не могат да намерят нави записи, да ги чуят на концерт. Така постепенно в мен се роди идеята за албума, но истинската работа започна през 2015 г.

Солистка в новата продукция е Лиса Джерард – австралийска певица, композитор на филмова музика. Изгряла като част от групата Dead Can Dance, през 2000 г. (заедно с Ханс Цимер) тя печели „Златен глобус“ за музиката към филма „Гладиатор“. В албума на прочутия народен хор участват и българинът SkilleR – световен шампион по бийтбокс, както и немският перкусионист Дейвид Кукерман, който от дълги години работи с Лиса Джерард.




Бояна БунковаПредложих на Петър Дундаков да напише произведения за хора – продължава разказа си Бояна. Той е млад композитор, но има опит в класическата хорова и оркестрова, а в миналото – и в поп музиката. За мен това беше подходящият човек, който да промени малко посоката, да направи звученето на известния състав по-достъпно за младото поколение. В Щатите има меломани, които са с прекрасни впечатления от „Мистерията…“, помнят техните концерти там. Случвало ми се е да попадам на хора, които добре ги познават. Преди време отидох в куриерски офис, за да изпратя нещо до България. Момчето, което работеше там, беше на около 20 г. Когато разбра, че съм от България каза, че е влюбен в песните на „Мистерията…“ Беше много приятно да го чуя. Разбира се, има голям потенциал за разширяване на аудиторията в САЩ, а и в страните от Европа. Това е нашата цел, опитваме се да я постигнем с новия проект. Той включва и чужди автори. Освен солистка, Лиса Джерард е съавтор в няколко песни. Поканихме и ирландския композитор Джулс Максуел. Някои от произведенията са изцяло авторски, други са базирани на фолклорни образци. Използвани са също танцови мелодии, но с добавен текст. Хорът пее в съпровод на различни инструменти, което също е новост и много променя обичайното звучене, получи се по-скоро World Music.



В София, в зала „България“ и в Пловдив имахме два много големи концерта заедно с Лиса Джерард, на които представихме новия репертоар. Последваха изяви в два белгийски града, в Холандия, Италия. Догодина, след издаването на албума, ще направим голямо турне в Европа.




Лиса Джерард




СнимкаИнструменталният съпровод е поверен на известни изпълнители – Петър Миланов (китара), Христина Белева (гъдулка), Костадин Генчев (кавал) и Димитър Карамфилов (контрабас). Музикален продуцент на проекта е композиторът Петър Дундаков. В началото на декември ще бъде разпространен първият сингъл, озаглавен Pora Sotunda, както и видеоклип към него. Трудно е да кажем какво означава Pora Sotunda, тъй като словосъчетанието е на език, измислен от Лиса Джерард. Но звученето определено напомня tribal music. Какъв е характерът на останалите песни от колекцията ще научим през март 2018-а, когато излиза новият албум.

Снимки:
Нели Куртева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15