Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учители преподават безвъзмездно на болни деца в пловдивската педиатрична клиника

БНР Новини
Златина Стайкова, Радослава Станчева и Йордана Вакрилова

Три учителки, заредени с възрожденски плам, вече месеци наред преподават на болните деца в пловдивската Клиника по педиатрия и генетични заболявания, без да получават нито лев. Когато в началото на годината държавата закрива училището към болничното заведение, току-що уволнените преподавателки решават да останат, каквото и да им струва това.

Златина Стайкова, Радослава Станчева и Йордана Вакрилова остават в клиниката, защото дългогодишният учителски опит им подсказва, че не само обучението липсва на болните деца. Всеки ден те преподават български език, околен свят, история, но и измислят забавления като четене на книги, работа с живи цветя, майсторене на гривни, корони, маски, за да отвличат вниманието на малките пациенти от болестта. Ръководството на клиниката пък приема с ентусиазъм жертвоготовността им и предоставя безвъзмездно помещение, в което да общуват с децата.

Снимка



Поставили сме си за цел да накараме децата да се чувстват малко по-добре в клиниката – казва учителката Златина Стайкова. – С приемането им тук те стават стресирани, изолирани и потиснати, освен това губят от учебния материал. Така че ние искаме да ги подкрепим, като им помогнем с наваксването на уроците, но също така да играем заедно и да правим различни неща, за да не мислят за болестта. Затова решихме да създадем малка библиотека не само за децата, но и за техните родители, тъй като се случва възрастните също да се обръщат към нас с желанието да прочетат нещо и по този начин да се разсеят от болничната обстановка.

Пръв ръка за библиотеката подава издателят Манол Пейков, който дарява 77 детски книги, а призивът му за благотворителен жест достига до още милостиви сърца. Апелът му в социалните мрежи отприщи лавина от подкрепа и много хора се свързаха с нас, не само за да дарят книги, но и за да помогнат кой с каквото може. За нас е важна не само материалната и финансовата подкрепа, но и емоционалната, затова благодарим на всички, които продължават да ни търсят, споделя Златина Стайкова.

С решението си да закрие четирите болнични училища в София, Пловдив, Плевен и Момин проход, които помагаха на малките пациенти с онкологични, психични, хронични заболявания, с церебрална парализа, с тежки изгаряния да не изостават с уроците през дългия им престой в клиниките, държавата лиши стотици деца от ежедневна образователна подкрепа. В момента достъпът до образование за тях е силно ограничен, налага се да се пристъпва към самостоятелна форма на обучение и в резултат – не всички успяват да завършат учебната година. Това е причината съпричастните към съдбата на тези деца да основат сдружението “Образование и здраве” с една-единствена цел – малките пациенти да пребивават в среда, максимално близка до познатата им, в която да учат, да творят, да четат и да се забавляват.

В екипа ни членуват петима преподаватели, един лекар, а също IT специалист и мениджър – казва още Златина Стайкова. – Ние се стремим към това педагогът в болницата да бъде приеман като част от оздравителния процес. Създаването на библиотеката също е един от нашите приоритети, тъй като вярваме, че докосването до книгата възпитава. Отскоро имаме и сайт, където всеки може да разгледа какво правим всекидневно с децата, какви са целите ни и как може да ни помогне. До момента вършим всичко доброволно и ще имаме нужда от средства не само за оборудването, но и за екипа, който всеки ден се грижи за децата.

Златина Стайкова, Радослава Станчева и Йордана Вакрилова все още устояват, разчитайки на помощта на близки и познати, но най-вече на собствената си решимост да не бъдат превърнати болните деца в жертви на поредното бездушно и нехуманно отношение към уязвимите сред всички нас.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В турското посолство в София представиха изложба по повод годишнината от опита за преврат в Турция

По повод осмата годишнина от опита за преврат в Турция, в двора на резиденцията на турския посланик в София беше организирана фото изложба под наслов "15 юли и паметта", предаде БТА. Снимките изобразяват моменти от историческата нощ и последвалите часове...

публикувано на 15.07.24 в 18:46
Калин Стоянов

Армията е готова с хеликоптери и тежка техника да подпомага борбата с пожарите

Към момента няма застрашени населени места и бедстващи граждани въпреки множеството пожари, възникнали на територията на България. Ситуацията постепенно се нормализира, увери вътрешният министър Калин Стоянов пред БНР. Пожарът в Свиленградско продължава...

публикувано на 15.07.24 в 11:59

Остава горещо с опасност за пожари, критично е положението в Свиленградско

228 пожара са били потушени в страната за последните 24 часа, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Без нанесени материални щети са били 181 пожара, от които 126 в сухи треви, горска постеля и храсти, четири в стърнища и..

публикувано на 15.07.24 в 08:36