Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регионалното развитие и човешките ресурси са слабите места на управляващите, сочи ново икономическо изследване

БНР Новини
Снимка: dw.com/bg

Институтът за икономически изследвания към БАН представи своя доклад за състоянието на българската икономика 10 години след присъединяването на България към Европейския съюз. Основният извод в него е, че страната ни показва напредък във всички сектори, но на различни нива. Според учените от института, политиките на България по отношение на човешките ресурси и регионалното развитие са най-големият провал за изминалите години. Фискалната, банковата и данъчната ни политика, обаче, са успешни. На това обърна внимание в изказването си бившият финансов министър Симеон Дянков, който е един от рецензентите на изследването. Същевременно той посочи и все по-големия проблем, свързан с регионалното неравенство у нас:

Положителното нещо, което авторите на доклада отчитат, е, че присъединяването към ЕС, особено източното и южното, има своята идея. Тя е била дисциплината. България, обаче, вече имаше тази дисциплина във фискалната и банковата политика. Тя бе резултат от справянето с предишна криза и въвеждането на валутния борд. Минусът е, че нашето позабавено влизане в ЕС, на фона на Централна Европа, съвпадна почти с началото на последната голяма финансова криза. Ако нямаше такава криза, не казвам, че нещата щяха да бъдат блестящи, но определено щеше да има по-голям фокус върху това не как се развива българската икономика като цяло, а как се развива регионалното неравенство.

Според Дянков, докато в ЕС често се говореше за развитие на различни скорости, в България, това вече се случваше. В София икономическото развитие вече е достигнало средното за ЕС. От друга страна, обаче, у нас са регионите, които оглавяват класациите за най-нисък икономически и жизнен стандарт. Всичко това е резултат не от процентите използвани евросредства, които са добри, а от начина и целите, за които ги изразходваме. Бившият финансов министър, отправи и едно пожелание към правителството– догодина България да се присъедини към Механизма за обменни курсове (ERM2), което е първа стъпка към кандидатстването за еврозоната. Той обаче е скептичен, че това ще се случи.

Бившия вицепремиер от правителството на Пламен Орешарски доц. д-р Даниела Бобева от друга страна е на мнение, че финансовата криза, която повлия на всички отрасли, не може да бъде постоянното извинение за слабата икономическа интеграция. Тя смята, че колебанията в растежа й са резултат от непълното използване на ресурсите. Влияние оказват също демографската криза и липсата на достатъчно квалифицирани кадри.

Изводите от доклада на Института за икономически изследвания към БАН сочат, че страната ни трябва да заеме по-активна позиция по отношение на европейските и националните реформи, защото това ще мобилизира икономиката ни и ще я предпази от рискове. Освен това ползите от членството в ЕС са много по-големии видими, когато страната е сред активните членове на съюза. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мистерия с притежателя на незаконния дом за стари хора в Банкя

Незаконният дом за стари хора в Банкя, в който при пожар загина един човек, а трима бяха ранени, е притежание на фирма с регистриран пансион за животни, при това на друг адрес, съобщи пред БНТ зам. социалният министър Лазар Лазаров. Той заяви, че не е..

публикувано на 16.08.24 в 08:34

Слънчево време с превалявания на места

В петък ще преобладава слънчево време. Следобед над западните и централните части от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°, за София – около 34°...

публикувано на 15.08.24 в 19:05

"Булгаргаз" продължава да преговаря за промяна в договора с турската "Боташ“

Представители на "Булгаргаз" и турската компания „Боташ“ проведоха в София пореден кръг от преговори по отношение на сключеното споразумение между двете търговски дружества. Във връзка с решението на Народното събрание, с което на министъра на..

публикувано на 15.08.24 в 18:14