Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международна младежка олимпиада за изкуства и танц в София

БНР Новини

Повече от 600 деца от 9 страни участваха в Международната младежка олимпиада за изкуства и танц, която се проведе на 9 и 10 декември в Руския културно-информационен център в София. Най-многобройни бяха представителите на България, Сърбия и Русия, имаше участници и от Гърция, Босна и Херцеговина, Беларус, Италия, Казахстан и Китай. Конкурсните дисциплини бяха разделени на четири категории– инструментално изпълнение, вокал, сценичен и социален танц.

Снимка

Организатор на събитието е Балканският алианс, неправителствена организация, регистрирана в София и Белград, с представителства в различни държави. Тя търси обединението на народите чрез култура, изкуство и образование.

СнимкаЕвгения Трофимчук, президент на организацията и вице-президент на World Arts & Dance Alliance в Москва ни запознава с целите и задачите на Балканският алианс в интервю за Радио България:

Този геостратегически културен проект (олимпиади за изкуства и танц) цели да развива и поддържа традициите на приятелски отношения между балканските държави, Русия и Европа. Ние работим с младите хора, стараем се да възпитаваме у децата и младежите морални ценности. Учим ги да бъдат приятели, да общуват, като по този начин даваме шанс за добро и мирно бъдеще на Балканите, този сложен регион, и срещаме подкрепа във всички страни.

Снимка

В международните си проекти Балканският алианс разчита на структури на местната власт, неправителствени организации и фондации, министерства и посолства на страните-участнички. Евгения подчертава колко важно е да се осигурят на младите участници добри условия, за да се почувстват те наистина като артисти, а организирането на толкова мащабна проява се постига, преди всичко, благодарение на ентусиазма на ръководителите на участващите в инициативата школи по танци и по изкуства.

Снимка

В София Балканският алианс вече проведе през 2016 и 2017 година фестивали на изкуствата и танца „Наследството на Балканите“. Проектът Международна младежка олимпиада за изкуства и танц се реализира от две години, като първата бе в Белград, а след София домакини на форума ще бъдат Ниш и Солун през март и април 2018 година.

Снимка

СнимкаЕвгения Трофимчук е изявен хореограф, постановчик на съвременни танци, режисьор, родена е в руския град Норилск, там е учила хореография, културен мениджмънт, ръководи танцови състави и работи като телевизионна водеща. В България от 2003 година е хореограф-постановчик в телевизионни предавания, организира школи по танци, добивайки авторитет сред гилдията, от 2010 година се мести в Белград, където активно сътрудничи със Сръбската асоциация на танцовите организации.

Сцената е изкуство за един човек, докато организирането на такива големи проекти – това е начин да помогнеш на много хора да се реализират. Това дава самочувствие, усещане за себеизява, още повече енергия и смисъл в живота – коментира Евгения своята работа по проекта Международна младежка олимпиада за изкуства и танц.

Снимки: Елена Паскалова,
bgr.rs.gov.ru



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Топло фест" 2024 – политаме "Високо във въздуха" с хвърчила, музика и много забавления!

Пространството за изкуство, култура и диалог "Топлоцентрала" в София се готви за грандиозно закриване на своя пети сезон с пето юбилейно издание на емблематичния фестивал "Топло фест".  Под мотото "Високо във въздуха" пъстри хвърчила ще..

публикувано на 13.07.24 в 08:05
Димка Владимирова

Напусна ни народната певица Димка Владимирова

Тя е родена е на 28 юли 1935 г. в странджанското с. Бистрец. На 17 години се явява на конкурс в Държавния ансамбъл за народни песни и танци в София, където е одобрена за хоровия състав на Филип Кутев.  Владимирова е сред основателките на Ансамбъла за..

публикувано на 12.07.24 в 12:17
Найден Тодоров

Няма административен капацитет в Национален фонд "Култура"

В отговор на депутатски питания служебният министър на културата маестро Найден Тодоров заяви, че щатната бройка в Националния фонд култура е 11 човека. Те трябва да разпределят милиони евро за културата по Плана за възстановяване и устойчивост. Според..

публикувано на 10.07.24 в 12:25