Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Коледа в кутия” – среща с доброто

БНР Новини

Вече осем години децата от българските училища в Мюнхен и Лондон предколедно организират дарителската кампания „Коледа в кутия”. В училищата са сформирани детски работилници и мъничетата опаковат  своите подаръци, изписвайки и лични послания до получателите. Цари истинско коледно настроение. Светлана Кампс от българското училище „Паисий Хилендарски” в Мюнхен, инициатор на тази  красива, благородна инициатива, разказва:




СнимкаПодаръците вече пътуват и съм щастлива, че на Рождество те ще бъдат при своите получатели. С много голям ентусиазъм премина поредната „Коледа в кутия.” Много деца от българските училища и българската църква се включиха в подготовката. Пакети пристигаха и по пощата, много празнично и много радостно е при нас. Подаръците са над триста и всеки един е личен. Подготвени са от цели български, а също българо-немски семейства с много топлота и обич. С картичка, с писъмце, с малко коледно пожелание от деца и възрастни. Те пътуват сега за малки населени места около Варна, Пловдив и Велико Търново. Много родители ни помагаха. За да ги изпратим рано, трябваше да работим и през седмицата. Всеки отделяше по няколко часа, работехме и вечер. Включиха се и студенти от Българското дружество „Алеко”. Много ми харесва, че тази акция обединява всички български дружества и инициативни хора в града, които се радват да направят нещо добро. Българите много харесват тази благородна кауза, защото се чувстват истински полезни, щастливи са да видят и отзвука - да видят снимки, картички и лицата на получателите. Радостта и за дарител, и за дарен е много голяма.

Как успяхте да се справите с транспорта? По това време на годината това е истински проблем.

Тук идват моите благодарности. Една транспортна фирма от България, начело с Янислав Тотев, за поредна година ни помага, като дарява транспорта. Неговият екип подготвя всичко в предколедните дни, за да може подаръците да стигнат на място и съвсем навреме да са под елхата. Работим и в тясно сътрудничество с българската православна църква в Мюнхен. Отец Недялко  Калинов подкрепя всяко начинание с благотворителна цел - „Коледа в Кутия” и други добрини от българи за българи. Включва се и неговото семейство. Той има две момиченца, които от години подготвят своите подаръчета и те пътуват с писъмце към България. Градът ни е голям и за много хора е удобно да занесат своето подаръче в църквата, в училищата, на моя домашен адрес. Чудесно е, че имаме пълна подкрепа.

Тази година „Коледа в кутия” ще достигне до самотни възрастни по селата. Те ще бъдат зарадвани с малък личен подарък, с лично отношение. Топли ръкавици, чорапи, нещо сладичко, картичка. А децата, за които са подготвени кутии-изненади, са от семейства в неравностойно положение и от Дневни  центрове за деца със специални потребности. Все места, на които има нужда да се изпрати още малко радост.

Снимките са предоставени от Светлана Кампс



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25