Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Богдански: „Прави добро всеки ден и променяй света около теб“

БНР Новини

Българите, напуснали пределите на родината, са над 2 милиона души. Всеки от тях има различна съдба и причина да започне своя нов живот зад граница. Едни са го сторили преди 1989 година, за да избягат от репресиите на комунистическия режим, други, за да получат по-добро образование, а трети- по-добре платена работа. Трите типа хора, обаче, имат нещо общо помежду си и то е надеждата, че един ден отново ще се завърнат у дома и ще променят България. Но, докато някои го казват само на думи, други вече имат своя план и цели как да го направят.

Даниел Богдански е студент втори курс по международен бизнес в университета в Маастрихт и не престава да се интересува какво се случва в България. Той създава собствен блог, в който представя своето виждане за актуалните проблеми, пред които сме изправени, и възможните им решения. В него Даниел описва собствени преживявания, както и на отделни личности, живеещи зад граница, чиято мисия е да подпомагат различни каузи. Към каква аудитория е насочен неговия блог?:




СнимкаОсновната му цел е да въздейства на младите да променят начина си на мислене. Ако всеки от нас направи нещо малко за България днес, то тя утре ще бъде едно по-добро място за живеене.

Първото видео, което той прави за сайта, се нарича „Българският път“. Идеята му хрумва от участието му в един конкурс за философско есе, организиран от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Темата е „Българският път - потенциал, проблеми и перспективи“. Завършва го с въпроса „а ти какво направи днес за България?“ Той остава водещ и във филма, но какво всъщност е неговото внушение?

Идеята е, че ако всеки от нас започне да мисли за България, за бъдещето на градчето, където живее и спрем да се делим, страната ни има потенциал нещата да се променят дори за една година, но хората сме много обезверени и апатични. Виждаме само негативното.

Да променим живота си и средата, в която живеем, зависи единствено от нас самите. Първата стъпка е преодоляването на пословичното ни черногледство, което умело маскираме като загриженост и дори като реализъм. То е най-голямата спирачка пред развитието на човека. Най-лесно е да кажеш, че нещо не може или няма как да се случи. Така би направил всеки, страхуващ се от новото и неизвестното. Такова чувство се крие във всеки от нас, но е важно дали можем да го контролираме.

Снимка

Трябва да спрем да се ровим в историята и да търсим поводи за гордост само в миналото. Личности, с които да се гордеем, има и днес. За да се докажат в своята работа, са им били нужни кураж, воля и лишения. Обикновено те постигат успехите със собствени сили и без всякаква подкрепа от страна на държавата. Затова често усилията им остават незабелязани, а основната причина е липсата на гласност. Разказвайки историите на успели наши сънародници в блога си, Даниел се надява, че ще промени това и ще насочи общественото внимание към техните проблеми. Идеите му не свършват дотук и скоро ще бъде създаден още един сайт, който ще представя на английски език природните и историческите забележителности у нас. Желанието на младото момче е да покаже на чужденците, че страната ни може да ги изненада не само с красиви жени и евтин алкохол, а също и с богатото си минало, изключителната кухня и множеството съхранени занаяти, наследени от прочути майстори.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МВнР препоръча на българите да не пътуват до Япония заради мощен тайфун

Министерството на външните работи призова българите, живеещи в Япония или планиращи пътуване до страната, да се въздържат от пътувания там през следващите два дни заради мощния тайфун “Ампил”. От институцията съветват също да се спазват препоръките на..

публикувано на 16.08.24 в 09:33

Мистерия с притежателя на незаконния дом за стари хора в Банкя

Незаконният дом за стари хора в Банкя, в който при пожар загина един човек, а трима бяха ранени, е притежание на фирма с регистриран пансион за животни, при това на друг адрес, съобщи пред БНТ зам. социалният министър Лазар Лазаров. Той заяви, че не е..

публикувано на 16.08.24 в 08:34

Слънчево време с превалявания на места

В петък ще преобладава слънчево време. Следобед над западните и централните части от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°, за София – около 34°...

публикувано на 15.08.24 в 19:05