Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Let’s Adopt! Bulgaria: Широкорекламираната зоополиция не съществува

БНР Новини

Все по-лесно мразим, нараняваме с думи и прекрачваме физическата граница на неприкосновената свобода. Не само към хора, но и към животни. Като закоравели индивиди – с ритник в хълбока на някое бездомно куче изпускаме агресия, комплекси и неудовлетвореност. Като бездушни институции – опияняваме се от късмета да се разпореждаме с власт, обричайки на смърт две лъвчета, спасени и обгрижвани с любов на път към собствената им среда и волен живот.

Но има и хора, които спасяват. Такива са доброволците на Let’s Adopt! Bulgaria, нагърбили се с мисията да помагат на бездомните животни в беда. Простреляни, пребити, премазани от коли – ако в нещастието си извадят поне мъничко късмет, те биват настанявани в Централната ветеринарна клиника и след възстановяването си отиват в приемен дом с надеждата да си намерят осиновител. Едно от тях е галеното коте Галка, което все още търси своя човек и дом с мек диван. След като пребори множество операции и макар почти да не вижда, на животинката не й е никак трудно да се сгуши в нечий топъл скут, уверяват от организацията.

Животните също имат и чувства – казва Тотка Николова, един от доброволците на Let’s Adopt! Bulgaria. Те се радват, страдат като нас, освен това са наши спътници. Чест прави на всички хора, които имат в домовете си животни и ги отглеждат отговорно като част от семейството си.

За съжаление, обаче, до любовта и грижата за домашния любимец застава една нарастваща жестокост и преднамерена агресия към уязвимите животни на улицата.




Тотка НиколоваХората са безкрайно обезверени и между тях се наблюдава тежко озлобление – какво остава за човек към животно – твърди Тотка Николова. То обаче е беззащитно и най-лесно може да бъде наранено, като някой изкара върху него собствените си комплекси. Много са случаите на насилие, на които ставаме свидетели всекидневно. Например наскоро се появи клип с момиче от Китен, малтретиращо по отвратителен и нечовешки начин котенце на около два месеца.

Преди две години МВР превърна намерението си да създаде зоополиция в рекламна акция, но до ден-днешен няма кой да прати зад решетките подобни изверги. Макар да е известно, че в 70 на сто от случаите на битово насилие първата жертва става домашният любимец, а серийните убийци започват с насилие над животни, преди да посегнат на човек, както припомни тогава Явор Гечев от фондация “Четири лапи”.

Няма зоополиция – категорична е Тотка Николова. Вътрешният министър не споделя идеята за зоополиция и не смята, че е необходимо да бъде отделян такъв ресурс. Силно се надявам обаче, той да промени възгледите си и да приеме за своя кауза въвеждането й като стъпка към очовечаване на отношението към животните. Когато се заговори за зоополиция, това беше под медиен натиск, след като се показаха множество случаи на жестокост – не само към кучета и котки, но и към коне – малтретирани, пребити. Но в крайна сметка всичко остана в сферата на пожеланията.

И както за много други неща у нас, животът и здравето на животните са поверени на гражданската съвест и чувствителност. От 2009 г. насам през Let’s Adopt! Bulgariaса минали множество животинки с тежка съдба и всяко е оставило отпечатък в сърцата на доброволците. Но те не биха могли да направят и крачка без волните пожертвования на хората.

Помагат ни, независимо че не са много хората, които имат възможност за това – казва Тотка Николова. Понякога получаваме дарения от три лева и е трогателно да знаеш, че някой е отделил от недоимъка си, а не от излишеството си, за да спаси чужд живот. Надявам се да има повече хора, които да се обръщат към този вид помощ – и за хора, и за животни, тъй като двете не бива да се противопоставят. Дори моите наблюдения показват, че тези, които помагат на животни, задължително помагат и на хора.

Снимки: letsadopt.net



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорни състави, кулинари и занаятчии от България, Сърбия и Гърция на фестивал в Созопол

Над 10 фолклорни състава, кулинари и занаятчии от България, Сърбия и Гърция ще се съберат на фестивала "Балкантеа" в Созопол, който ще се проведе от 16 до 18 септември.  Събитието ще бъде открито от кмета на Созопол Тихомир Янакиев в Летния театър..

публикувано на 16.09.24 в 07:30

Определят линията на бедност за България за 2025 г.

На заседание днес Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди проект на Постановление на Министерския съвет за определяне размера на линията на бедност за страната за 2025 г., внесен от министъра на труда и социалната политика...

публикувано на 16.09.24 в 05:40

Дрескод "българска шевица" за първия учебен ден в училище в Кърджали

Със специален дрескод ще започне на 16 септември новата учебна година в Средно училище "Йордан Йовков" в град Кърджали. Мотиви на български шевици ще са задължителни за облеклото на всички учители и ученици в училището в първия учебен ден...

публикувано на 15.09.24 в 19:10