Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Георги Германов – живот, изпълнен с музика и песни

Снимка: личен архив

За прочутия странджански певец Георги Германов 2017 г. беше специална – навърши 75 години. Това е прекрасен повод да отбележим големия му принос за песенния ни фолклор, а и да аплодираме отново неговия лиричен, кадифен глас, дълбоко проникновен и чувствен.

С поглед към отминалия път Георги Германов разказва вълнуващи спомени от детството и от срещите си с публиката.

Трябва да благодаря на Бога, че ми е дал дарбата да пея. Израснах в семейство на музиканти, всичко научих от моите родители и съселяни. Обзор беше населен с бежанци от Странджа и Мала Азия, пееха се много странджански песни. Хората забелязаха дарбата ми и ми даваха песни, които изпълнявам до ден-днешен. До 1964 г. бях любител музикант, но продължих като професионалист, след като ме поканиха в концертна група. Работих към „Балкантурист“ (държавната туристическа организация по онова време), посрещахме държавни делегации с известни изпълнители – сестри Кушлеви, Георги Чилингиров, Соня Кънчева, Добра Савова и др. С ритуалния оркестър към общината във Варна бях оркестрант (на акордеон и тамбура) и солист. Спомени имам много. Знае се, че освен странджански образци изпълнявам т. нар. „панаирджийски песни“, които разказват истински случаи. Веднъж на концерт човек от публиката извика: „Искам да ме разплачеш и след това да ме разсмееш с песните“.

Преди около 25 г. бях с „Увалийската група“ на турне в Белгия и Холандия, солисти бяхме Янка Рупкина и аз. Концертите минаха на много високо ниво. Залите бяха препълнени, винаги имаше бисове. В едно белгийско градче след програмата имаше много бисове, след това се отправихме към гримьорните и се преоблякохме. Но дойдоха организаторите да ни кажат, че хората не си тръгват. Отново се появихме на сцената, вече без носии, и още половин час пяхме. Имаше и много българи, които споделиха, че са открили каква сила българската народна музика.

Известният изпълнител сподели и своята благодарност към музикалното си семейство – опора във всичките му начинания.

Моята съпруга Мария е градско чедо. Покрай мен тя заобича народната песен и я запя. Децата ми от малки израснаха по школи. Синът ми завърши музикално училище с цигулка. Дъщеря ми тръгна по моя път изцяло. Внуците ми също пеят още от малки. У нас само за музика се говори, гостите ни също са или музиканти, или хора, които обичат музиката. Всички живеем с нея. Дойде момент, когато младите хора няма откъде да вземат песни, а аз съм събрал толкова много през годините. Със съдействието на моето семейство издадох 5-6 сборника с нотирани песни от репертоара ми. Направо да ги запееш. По-късно и аз съчиних авторски песни. Не шумя с тази работа. Та нали и всяка народна песен първо е имала автор, а след това е станала част от фолклорната ни култура.

Искам да пожелая на хората преди всичко здраве, да са щастливи, добри, да проявяват съпричастност към другите и всичко най-добро!

Още от категорията

Стенли, Любо Киров и Христо Мутафчиев „още тичат с времето“

Известните поп певци Стенли и Любо Киров, заедно с актьора Христо Мутафчиев, представиха своята песен „Където няма време“ в края на октомври. Автор на музиката е Стенли (Станислав Сланев), текстът е от Любо Киров, аранжиментът е на Светлин..

публикувано на 07.12.21 в 09:15

Св. Никола в една старинна песен

Денят на Свети Николай Мирликийски, когото православието чества днес, е и един от най-големите народни празници. В българските фолклорни представи, светецът има крила, което му придава черти, близки до митичния образ на човека-змей. Той има две..

публикувано на 06.12.21 в 08:05

Представиха българската песен за „Евровизия“ 2022

Вътрешната борба във всеки да скъса със себичността и егоизма, за да разбере, че е роден с мисия. Това накратко е посланието на Intention - песента, с която рок музикантите от Intelligent Music Project ще представят България на Евровизия 2022 г...

обновено на 05.12.21 в 15:31
Подкасти от БНР