Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Германов – живот, изпълнен с музика и песни

Снимка: личен архив

За прочутия странджански певец Георги Германов 2017 г. беше специална – навърши 75 години. Това е прекрасен повод да отбележим големия му принос за песенния ни фолклор, а и да аплодираме отново неговия лиричен, кадифен глас, дълбоко проникновен и чувствен.

С поглед към отминалия път Георги Германов разказва вълнуващи спомени от детството и от срещите си с публиката.

Трябва да благодаря на Бога, че ми е дал дарбата да пея. Израснах в семейство на музиканти, всичко научих от моите родители и съселяни. Обзор беше населен с бежанци от Странджа и Мала Азия, пееха се много странджански песни. Хората забелязаха дарбата ми и ми даваха песни, които изпълнявам до ден-днешен. До 1964 г. бях любител музикант, но продължих като професионалист, след като ме поканиха в концертна група. Работих към „Балкантурист“ (държавната туристическа организация по онова време), посрещахме държавни делегации с известни изпълнители – сестри Кушлеви, Георги Чилингиров, Соня Кънчева, Добра Савова и др. С ритуалния оркестър към общината във Варна бях оркестрант (на акордеон и тамбура) и солист. Спомени имам много. Знае се, че освен странджански образци изпълнявам т. нар. „панаирджийски песни“, които разказват истински случаи. Веднъж на концерт човек от публиката извика: „Искам да ме разплачеш и след това да ме разсмееш с песните“.

Преди около 25 г. бях с „Увалийската група“ на турне в Белгия и Холандия, солисти бяхме Янка Рупкина и аз. Концертите минаха на много високо ниво. Залите бяха препълнени, винаги имаше бисове. В едно белгийско градче след програмата имаше много бисове, след това се отправихме към гримьорните и се преоблякохме. Но дойдоха организаторите да ни кажат, че хората не си тръгват. Отново се появихме на сцената, вече без носии, и още половин час пяхме. Имаше и много българи, които споделиха, че са открили каква сила българската народна музика.

Известният изпълнител сподели и своята благодарност към музикалното си семейство – опора във всичките му начинания.

Моята съпруга Мария е градско чедо. Покрай мен тя заобича народната песен и я запя. Децата ми от малки израснаха по школи. Синът ми завърши музикално училище с цигулка. Дъщеря ми тръгна по моя път изцяло. Внуците ми също пеят още от малки. У нас само за музика се говори, гостите ни също са или музиканти, или хора, които обичат музиката. Всички живеем с нея. Дойде момент, когато младите хора няма откъде да вземат песни, а аз съм събрал толкова много през годините. Със съдействието на моето семейство издадох 5-6 сборника с нотирани песни от репертоара ми. Направо да ги запееш. По-късно и аз съчиних авторски песни. Не шумя с тази работа. Та нали и всяка народна песен първо е имала автор, а след това е станала част от фолклорната ни култура.

Искам да пожелая на хората преди всичко здраве, да са щастливи, добри, да проявяват съпричастност към другите и всичко най-добро!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10