Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страната ни е партньор на Международната зелена седмица в Берлин

Под мотото „Ароматът на слънцето“ България показва най-доброто от българското земеделие

БНР Новини

От 19 до 28 януари Берлин за 83-ти път е домакин на Международната зелена седмица. Основаният през1926 г. панаир се слави като водещо изложение за храни, селско стопанство и градинарство в света. Наричат Международната зелена седмица „Давос на аграрния бизнес“. Програмата обхваща над 300 форуми, семинари и конгреси, посветени на селското стопанство, хранително-вкусовата индустрия, развитието на селските райони и биогоривата. Тази година на форума си дават среща 80 министри на земеделието от цял свят, за да дискутират перспективите за развитие в областта на земеделието и хранително-вкусовата промишленост. Основна тема ще бъде подобряването на условията на живот на селскостопанските животни, не само в развитите индустриални държави, а в целия свят. България, като страна партньор тази година, има уникалната възможност да представи своите постижения в селското стопанство и хранително-вкусовата индустрия пред половин милион посетители на изложението в Берлин. 62 български фирми показват традиционни български продукти, много от които био сертифицирани. Посетителите имат възможността да се насладят на вкусните български храни и напитки, био-зеленчуци и плодове, конфитюри, сладка и тахани, лютеница, месни продукти - филета и луканки, сирена от краве, козе или биволско мляко, вина, ракии, бира и сокове.

Снимка

Гостите на самостоятелната българска палата с площ от 1600 кв.м. ще бъдат изненадани да опитат най-различни видове биологичен пчелен мед. Има дори мед с цветчета от рози, засилващ имунната система и високо ценен в Япония и Китай. Богатата гама от козметични продукти на основата на лавандула и българското розово масло- неизменна съставна част на изтънчени световноизвестни парфюми, няма да остави дамите безразлични. Може би най-подходящо за студения берлински януари и любителите на виното ще е да приключат разходката из българската палата с чаша хубаво българско вино от традиционните за страната ни сортове – Мавруд, Ранна мелнишка лоза или Мелник 55, Рубин, Червен мискет, уловили слънцето и аромата на България.

България има какво да покаже на света. Доказа го и при откриването на Зелената седмица на 18 януари пред 3000 официални гости. Богатата културно-музикална програма започна с внушително мултимедийно шоу, пресъздаващо излитането на международните космически станции Voyager 1 и 2 от космическия център Cape Canaveral със златен диск да борда, от който наред с други гласове и звуци от земята звучи българската песен „Излел е Делю хайдутин“. Настроението на публиката повдигнаха талантливите танцьори от ансамбъл „Българес динамичните шопски хора.

Снимка

Че класиката, традицията и модерното могат отлично да си партнират, показаха „Квартет интро“ със студенти от Музикалната академия в Пловдив, както и оперната певица и световна шампионка по битбокс Адриана Николова-Печенката. Впечатляващата смесицата от музикални светове накара залата да затаи дъх или бурно да аплодира изпълнителите от България.

Снимка

За кулинарната част на официалното откриване на Зелената седмица в Берлин се бяха погрижили талантливи български готвачи. Гостите опитаха традиционни гозби, които всяко българско семейство слага на трапезата - лозови и зелеви сърми, печено прасенце, кебапчета, кюфтета и суджук. Не липсваха и прочутата шопска салата и български сирена. Кисело мляко с боровинки, баклава и печена тиква с орехи - това бяха сладките изкушения за гостите.

Богатството на културата и ароматът на слънцето, поднесен чрез кулинарията, събрани в една вечер - вечерта на България в Берлин!

Снимки: gruenewoche.de



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Националната библиотека посреща патронния си празник с визуален разказ за буквите

Прожекция на 3D мапинг, част от проекта "Скритите букви", ще украси фасадата на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" на 23 май. Събитието е посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и..

публикувано на 23.05.24 в 06:35

Жълт код за валежи в четвъртък за 13 области, предимно в Централна България

В четвъртък , 23 май, минималните температури в страната ще са между 11 и 14°, в София 12°. През деня над Западна и Централна България ще има гръмотевични бури, локални интензивни валежи и опасност от градушки. Максималните температури ще са от 19..

публикувано на 22.05.24 в 19:35

България днес - 22 май 2024 г.

България – слово, памет, емоция и дом. Дори и на стотици километри от родината, тя винаги е импулс в сърцето, който посреща и изпраща деня. На 22 май в „България днес“ ще се потопим в емоцията на българите в Рим в очакване на Деня на светите братя..

публикувано на 22.05.24 в 19:00