Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една изложба в Националния природонаучен музей изпраща тревожно послание

Вековната гора на българите е в опасност

БНР Новини

Една изложба – разказ за вековните български гори и животинските им обитатели, разкрива природното богатство по нашите земи, което обаче може да се превърне в изчезващ свят. В разгара на екологичните протести срещу решението на правителството за промяна в плана на Национален парк Пирин зоолози, флористи и научни илюстратори издигат в обществена кауза чрез изкуство спасяването на дивите животни и техните местообитания и превръщането им в ценност за всички нас.

Снимка

Старата гора е пред изпитание, икономически интереси се изправят срещу природозащитата и аз съм учуден, че през
XXI век се връщаме към неандерталската епоха, когато се е смятало, че природата е създадена, за да ни служи. С тези думи проф. Николай Спасов, директор на Националния природонаучен музей, откри изложбата в залите на музея, добавяйки, че заедно с красотата в тях витае и тревожност. Посланието обаче е ясно дивата гора трябва да оцелее, каза още той.

Снимка

Огромни постери с отсечени дървета посрещат посетителите на изложбата, ала усещането за апокалипсис се разтваря в топлината, излъчваща се от изображенията на животни и растения, птици и насекоми – познати видове, но и потайни същества от горския свят.

Снимка

Седемнайсет автори, обединени в Дружество на анималисти, флористи и научни илюстратори (ДАФНИ) представят в акварели, графики, маслени картини своя усет за живата природа.

Снимка





СнимкаРешихме, че можем да създадем едно малко общество, което да обръща внимание на този вид изкуство, както и на наболели проблеми от природозащитата – разказва художничката Деница Пенева. – Нашата работа е свързана с дивата природа и съвсем естествено е да желаем да я опазим. Разбира се, в началото бяхме привлечени от ненадминатата й красота, но впоследствие проблемите на природозащитниците станаха и наши каузи, тъй като нещата са свързани. Последната ни кауза е Пирин – ние не сме против развитието на туризма, но това, в което се е превърнал град Банско, не ни харесва и не искаме подобно бъдеще за ски спорта у нас и за толкова важни местообитания като националния парк.




Снимка

Според зоолога Асен Игнатов една от целите на изложбата е да образова хората за чувствителността на вековните гори към всякаква човешка дейност. Ако изчезне дори само един от видовете в нея, се нарушава равновесието и може да изчезне цялата гора, обяснява той. У нас има малко стари гори – в Рила, Пирин, Западните Родопи, Централния Балкан и Странджа, но в тях няма контрол и хора влизат с коли и АТV-та, секат, бракониерстват, късат защитените цветя. А сега по всичко личи, че ще се посегне и на вековните дървета в Пирин, казва още Асен Игнатов.

В Пирин още преди години не трябваше да има сеч и лифтове. С първия лифт бяха стъпкани законите, а сега дори искат да увеличат големината му или да направят втори. Знаем обаче какво се случи, когато въпреки забраните бяха отсечени купища стари дървета – на следващата пролет природата си отмъсти на Банско със страшни разрушения и наводнения, припомня зоологът.

Натискът срещу природозащитните организации и гражданското общество се ожесточава, казва на свой ред Георги Пчеларов, председател на ДАФНИ.

Нагло и безогледно под измислени благовидни предлози се нарушават закони – добавя той. - Посяга се на природните паркове, алчни ръце се протягат към вековни гори. Последните останки от Magna Silva Bulgarorum – великата гора на българите, са в опасност и нашата изложба е опит да покажем какво ще изгубим, ако това безумие продължи. Защото след моторните резачки и рухналите горски исполини идват наводненията, калните свлачища, бетонът, настъпва мракът.

Снимки: Диана Цанкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пожарите изпепелиха местообитания на световно застрашени птици

Горските пожари през последните седмици застрашават не само хората и населените места, но и ценни природни местообитания – дом на огромно разнообразие от видове, част от които световно застрашени. За това предупреждават от Българското дружество за..

публикувано на 10.08.24 в 13:24
Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02