Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво означава подкрепата на най-силните в ЕС за българското председателство

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпреки сложната вътрешнополитическа ситуация в Германия около съставянето на новата управляваща коалиция, в събота федералният канцлер Ангела Меркел посети България, за да се информира от първа ръка за намеренията на Българското председателство на ЕС. На другия ден – неделя, германските социалдемократи решиха да подкрепят провеждането на преговори за широка управленска коалиция, и ако някой е имал опасения, че изказаната от Меркел подкрепа за българското председателство е можела да бъде осуетена от неблагоприятно развитие на нещата в Германия, основания за такива сега няма.

В петък подкрепа за българското председателството заяви при посещение в София и френският министър по европейските въпроси Натали Лоазо. Докато в Париж се водеха разговори между канцлера Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон,в София министър Лоазо отбелязваше, че в приоритетите на българското председателство за един по-сигурен, по-стабилен и по-солидарен съюз отекват предложенията на Франция за суверенна, единна и демократична Европа.

Какво може да означава на практика заявената от двете големи сили в ЕС подкрепа за българското председателство?

Публикациите от последните седмици за шокираща корупция по високите етажи на властта в България, крайна бедност, нарушаване на екологичните норми и т.н., очевидно не бяха произвели върху високите гости от Германия и Франция впечатление, което да ги възпре да признават за легитимен партньор действащото управление в София.

И в изявленията от германска, и в изявленията от френска страна, пролича явна подкрепа за основните приоритети за председателство – такива, каквито по различни поводи и на различни нива бяха резюмирани още през декември м.г. Според обявеното, председателството ще работи основно за повече работни места, растеж и конкурентоспособност, за един ЕС, който да защитава всички свои граждани; за енергиен съюз с насочена към бъдещето политика в областта на климата; и за съюз на свободата, сигурността и правосъдието.

Но Меркел приветства не само основните приоритети, а и допълнителната инициатива на премиера Борисов за среща на ЕК с президента на Турция Реджеп Ердоган, с оглед нормализиране на отношенията между ЕС и най-големия съсед на България. Като изрази благодарност за усилията, които България полага за охрана на външните граници на ЕС, Меркел подсказа, че Българското председателство би могло да разчита на германска подкрепа и за една по-твърда политика спрямо миграцията. За такава премиерът Борисов пледира отдавна, но не винаги е срещал достатъчно разбиране и подкрепа. Със солидарност от германска страна ще се ползват и намеренията на председателството за ускоряване на интеграцията на Западните Балкани. Подкрепените от Берлин намерения  на ЕС да финансира изграждането на магистрали, жп линии и пристанищата на Балканите, Борисов определи като ценен принос към свързаността, развитието на туризма и движението на стоки в региона.

Виждането на Париж, че в приоритетите на българското председателство има отзвук на негови предложения, вероятно предполага подкрепа за всяко усилие на председателството да се придаде нова динамика на европейския проект. Съвпадащи позиции в тази посока между двете страни има, особено що касае реформите на трудовия пазар, политиката за европейска отбрана и военната индустрия, както и реформата в европейската политика за убежище.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Военнослужещи провеждат отворено занятие по алпийска подготовка в Смолян

Отворено занятие по алпийска подготовка ще се състои днес пред Родопския драматичен театър в Смолян. Събитието на 101-ви алпийски полк от състава на Сухопътните войски е по повод Международния ден на младежта. По време на занятието ще бъдат..

публикувано на 12.08.24 в 06:00

Новата седмица започва с горещо време

В понеделник времето ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в източните райони – до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 34° и 39°, в София – около 34°. В планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен северен вятър...

публикувано на 11.08.24 в 18:30
Панагюрското златно съкровище

Панагюрище празнува 75-ата годишнина от намирането на тракийското златно съкровище с богата програма

Община Панагюрище ще отбележи с пищна програма 75-ата годишнина от откриването на тракийското златно съкровище край средногорския град. “ В началото на декември Панагюрище ще стане средище на тракологията, на знанието за траките ”, каза кметът на..

публикувано на 11.08.24 в 16:24