Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев: България е в критичен момент от своето развитие

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Българският президент отчете първата година от работата си на този пост. На 19 януари 2017 г. бившият командир на Военновъздушните сили Румен Радев и Илиана Йотова положиха клетва пред Народното събрание и встъпиха в длъжност президент и вицепрезидент, подкрепени от над 2 млн. българи. Година по-късно президентската институция продължава да е с висока обществена подкрепа - около 59 на сто. Румен Радев оглавява класацията за най-харесвани политици, а Илияна Йотова затваря челната петорка с близо 25 процента одобрение на българските граждани.

В отчета за дейността си през тази година държавният глава набеляза и основните насоки на своята бъдеща работа.

Българската външна политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън, а не обратното. Тя трябва да печели приятели и партньори, а не врагове, каза президентът Румен Радев и припомни за външнополитическите си срещи и посещения, както и направените от него предложения: Проведох срещи с почти всички държавни и правителствени ръководители на Балканите. Положих началото на нормализацията на отношенията с Русия, които са от стратегическа важност не само за България, но и за Европа. България трябва да присъства активно и да подкрепя всички формати за многостранно сътрудничество, които са необходими инструменти за съхраняване на мира и овладяване на ефектите от стихийната глобализация, категоричен бе българският президент. Той посочи като особено важен момент от пътуванията си срещите с българите зад граница. Българската държава е близо до всеки гражданин, независимо в кой край на света се намира, каза Радев и подчерта активната дейност на вицепрезидента Илияна Йотова с българските общности в чужбина

Статистиката показва, че в първата година от мандата си президентът е обнародвал 86 закона, като на пет от тях е наложил вето. Като особен акцент в дейността си държавният глава определи отстояването на суверенитета и независимостта на България. Като върховен главнокомандващ на Въоръжените сили посветих немалка част от работата си за укрепване на сектор „Сигурност“, който, смея да кажа, е в критично състояние, каза Радев. Като неуспех на този етап той отчете факта, че не е могъл да убеди управляващите в спешната необходимост от ревизия на приетия от тях национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2 на сто от БВП до 2024 г., който в този си вид не може да спре процесите на деградация на отбранителни способности. Планът ще бъде прегледан през септември, но с неясен резултат, прогнозира в отчета си президентът.

България е в критичен момент от своето развитие, алармира държавният глава и окачестви началото на българското европредседателство като амбициозно. Същевременно допълни, че то не отменя дебата по болните за страната теми - ниското ниво на чуждестранни инвестиции, обезлюдяването на обширни райони от България и катастрофалните демографски показатели. Корупцията и несправедливостта деморализират българското общество, смята президентът.

Парламентарната република атрофира. Парламентът все повече се превръща в нотариат, който само официализира решенията на правителството… Доверието в Народното събрание е критично ниско - тези остри думи на президента отекнаха широко в обществено-политическото пространство. Последва незабавна реакция от страна на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която определи изречените констатации като обида.

С поглед към бъдещето българският президент отчете необходимостта от национално усилие за преодоляване на моралната криза на българското общество, чиито рожби са корупцията, и престъпността, политическата апатия и настъплението срещу свободата на словото. В този контекст той ще работи за реформи в правосъдната система и антикорупционното законодателство, които да отговорят на високите обществени очаквания. Във външнополитически план Румен Радев ще продължи активната си дейност на Балканите и в Европа за постигане на сигурност, стабилност и просперитет и ще съдейства за пълноценна интеграция на България в европейските структури и инициативи.

Съставил: Елена Каркаланова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Милен Митев

СЕМ избра Милен Митев да е генерален директор на БНР за втори мандат

Съветът за електронни медии (СЕМ) избра Милен Митев за втори мандат като генерален директор на БНР. Своята подкрепа за него дадоха Галина Георгиева, Къдринка Къдринова и председателят на медийния регулатор Габриела Наплатанова. СЕМ изслуша..

публикувано на 17.10.24 в 12:01

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 22

В брой 22 на предаването слушайте : 20 години българско училище „Христо Ботев“ - Ню Йорк – разговор с дългогодишната преподавателка в него Елена Игън за равносметката от изминалото време, натрупания опит и бъдещите предизвикателства;..

публикувано на 17.10.24 в 12:00
Средна оценка: 0 - много неудовлетворен до 10 - много удовлетворен

Поредна класация нарежда българите сред най-неудовлетворените хора в ЕС

С оценка от 5,9 българите са най-недоволни от живота си сред държавите от ЕС, показват данни от проучване на Евростат за 2023 г. В изследването хората в ЕС е трябвало да оценят цялостната си удовлетвореност от живота по скалата от 0 – "крайно..

публикувано на 17.10.24 в 09:45