Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дружеството за ООН в България отбеляза 70 години

БНР Новини

Дружеството за Обединените нации в България (ДООНБ) навърши 70 години. Кръглата годишнина бе отбелязана с конференция на тема "Да преобразим нашия свят: Програма 2030 за България". На откриването й посланик Иван Гарвалов, председател на Дружеството за ООН в България, подчерта, че присъстващите на форума млади хора, са най-доброто олицетворение на целите за устойчиво развитите и са тези, които тласкат развитието на държавата.

На форума стана ясно, че над 100 държави в света вече са направили първите стъпки към изпълнение на Програмата за устойчиво развитие 2030. Затова бъдещите усилия на Дружеството за ООН в България ще се насочат към организиране на обществена дискусия по темата, както и действия за осъществяване на първия доброволен национален преглед на мерките и напредъка на национално равнище по програмата. С подписването на Декларацията на световните лидери по повод приемането на глобалните цели за устойчиво развитие на 25 септември 2015 г. всички държави-членки са поели ангажимент да изпълнят Програмата за устойчиво развитие 2030. Сред най-наболелите проблеми в развиващите се страни продължават да бъдат гладът, бедността, болестите, образованието и др. В България също има още какво да се желае за постигането на всичките 17 цели на Програмата.
На срещата присъства и председателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, който изтъкна инициативата за единното зарядно устройство за мобилните телефони като постижение, с което България може да се гордее. Благодарение на това единно решение годишно се спестяват 51 хил. тона електронни отпадъци и над 13 млн. тона въглеродни емисии. Сред другите постижения в посока устойчиво развитие Паси посочи универсалния достъп до Wi Fi на територията на ЕС, както и създаването на единен номер за всяка рецепция на хотел с номер 9, подобно на универсалния номер 112. По думите на Соломон Пасипредстои още работа по европейския регламент срещу деградацията на почвите, заради която се харчат около  40 мрд. евро годишно. Работи се и за стандартизацията на дистанционните управления на телевизорите.




Илина МутафчиеваИлина Мутафчиева, представител на ДООНБ,формулира пред Радио България резултатите от допитване до българските неправителствени организации за националните приоритети, свързани с изпълнението на Програма на ООН за устойчиво развитие 2030, проведено от Дружеството за ООН в края на 2017 г.:

Целите, приети през 2015 година от ООН, са 17 и в изпълнението им е нужнода се включи всеки един от нас. Това, което е необходимо да направим като общество, е да се съгласим всички – бизнес, образование, институции, НПО, да работим в тази посока. От допитването, което направихме сред българите, излязоха целите, които припознаваме като най-важни – качествено образование, добро здраве, равенство между половете, сигурна работа и икономически растеж, намаляване на неравенствата между регионите и устойчиви градове и общности.




Розалина НедковаСпоред Розалина Недкова, председател на младежката секция на дружеството за ООН в България:

България предоставя много възможности за работа в тази посока. Много от младите хора, които заминават на обучение в чужбина, тръгват с ясната цел, че след като натрупат необходимите знания и опит, ще се върнат, за да градят в родината, което всъщност е част от темата за устойчиво развитие на България.

Снимки:
личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният премиер се надява България да е в еврозоната през 2025 г.

Запазихме основните приоритети, които трябва да бъдат пред България, каза служебният премиер Димитър Главчев в началото на заседанието на служебното правителство. "Все повече нараства вероятността това да ни е последното редовно заседание. Продължаваме с..

публикувано на 14.08.24 в 13:00

Разследват незаконен кредит на Румен Гайтански, с който е купен ТЕЦ "Варна"

Прокуратура, антикорупционна комисия и полиция извършват обиски в имоти на бизнесмена Румен Гайтански в София. В Кърджали се провежда акция в офиси на фирми, близки до бившия кмет Хасан Азис. Проверяващи са влезли и при бившия директор на държавната..

публикувано на 14.08.24 в 11:49

Птицевъдите искат да бъде спрян вносът на украински яйца

Асоциацията на промишленото птицевъдство настоява министърът на земеделието и храните Георги Тахов да забрани вноса на украински яйца в България. Птицевъдите искат мярката да бъде наложена за 120 дни и заплашват с протести, ако не се случи. Според Даниел..

публикувано на 14.08.24 в 10:47