Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Радев: Реформата в Дъблинския регламент трябва да се случи до края на месец юни

БНР Новини

През изминалата седмица Националният дворец на културата в София бе домакин на среща на министрите на вътрешните работи и правосъдието на страните от ЕС. Във форума участие взеха еврокомисарят по правосъдие Вера Йоурова и еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос. По време на дискусиите в рамките на два дни бяха обсъдени редица теми, които вълнуват всички европейски граждани, сред които реформата в европейската система за убежище и миграцията и сигурността на гражданите.

Валентин РадевПо отношение на реформата в общата европейска система за убежище министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви:

Ние предлагаме реформа в Дъблинския регламент. Досега бяха проведени много заседания без конкретно решение, но трябва да решим нещо по тази тема до края на юни. Разглеждаме това, което ни предлага Комисията - регламента текст по текст. Ние искаме да не се взираме в това, което ни разделя и да продължаваме да повтаряме това, което е правено досега, а да намерим решение, което се споделя от всички членове на ЕС. Разбира се има няколко държави, които трябва да убедим по време на нашето председателство, че подкрепата им е важна.

Министър Радев подчерта още, че има значителен напредък с ограничаването на миграционния натиск от Турция към България заради добрите отношения между премиера Борисов и президента Ердоган. Той напомни, че през 2015 г. броят на мигрантите от южната ни съседка е бил около 90 000 души, а през миналата едва 9000.

Според комисар Аврамопулос, реформата е от ключово значение за общността, тъй като трябва да предотвратява възможностите за движение на бежанците в рамките на ЕС, да регламентира броя на бежанците, които всяка държава трябва да приеме и да следи за разпределението им. Той смята за недопустим факта, че някои държави отказват да приемат бежанци.

Вторият ден от срещата бе посветен на дискусия за създаването на общоевропейската прокуратура и регламента „Брюксел ІІА“, с който ще се уреждат трансгранични спорове за родителски права и ще бъде в помощ на общата европейска политика в случаите на международен трафик на деца.

Що се отнася до общата европейска прокуратура - очаква се до няколко месеца да има свой готов бюджет. Тя ще се занимава с измами, свързани с бюджетни средства на ЕС и ще започне работа до края на 2020 година. По време на срещата в София на министъра на правосъдието Цецка Цачева с еврокомисар Йоурова бе обсъден казусът с Инстанбулската конвенция и полярните реакции, които предизвиква в българското общество възможната й ратификация от парламента. Според Йоурова, тези които се колебаят или са против документа, трябва да разберат, че в него става дума за превенция на насилието, по-добро съдебно преследване на извършителите на подобни престъпления и защита на жертвите. Еврокомисар Йоурова сподели, че е готова да разговаря с български депутати по темата и изрази надежда, че документът все пак ще бъде ратифициран. Междувременно след разговор на премиера Борисов с коалиционните партньори от „Обединени патриоти“ в сряда, бе решено приемането на конвенцията да бъде отложено, докато не се проведе дебат в обществото и то не бъде убедено, че ратификацията й е най-правилното решение.

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Археолози откриха в стария Филипопол над 500 антични монети

Повече от 500 монети от различни епохи и златна заготовка за изработка на ювелирни изделия откриха археолози в Пловдив. Находките са от спасителни разкопки в подножието на Стария град близо до парадната Източна порта на античния Филипопол. В римската..

публикувано на 16.08.24 в 18:25

Проучват последиците за водата и видовете в Черно море от войната в Украйна

Първа експедиция ще анализира влиянието на войната в Украйна върху морската околна среда в българската акватория. Изследванията са по проекта SCIRENA II, който се изпълнява от Института за морски изследвания на Кралство Норвегия и Басейнова дирекция..

публикувано на 16.08.24 в 18:22

Бизнесменът Румен Гайтански се предаде доброволно на разследващите и е в ареста

Бизнесменът Румен Гайтански е задържан за 72 часа, след като се е предал доброволно. Той е разследван за присвояване на необезпечен кредит за 150 млн. лв. заедно с бившия изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев и адвокат..

публикувано на 16.08.24 в 17:25