Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учителката Теодора Малинова за пътя към детското сърце

БНР Новини

Какъв е образът на българския учител днес и от какво се нуждае всеки, избрал тази професия? Това са само част от въпросите, които си задаваме винаги, когато попаднем на някоя новина за проблемите на училищното образование. Умората, неудовлетворението и дори досадата, с които някои преподаватели изпълняват задълженията си, оказват влияние върху децата и възможността им да запаметяват в учебните часовете. Но монетата има и обратна страна - все по-често срещаме примери за преподаватели, които са истински вдъхновители и модел за подражание за своите ученици. В замяна получават уважение, доверие и интерес към преподавания предмет. За четирите години, откакто е учител, Теодора Малинова е успяла да спечели всичко това, но е най-щастлива заради любовта на учениците си. В момента преподава география в едно от частните училища на София. Казва, че е напуснала държавното, защото там не могла да разкрие пълния си потенциал, но е благодарна на колегите си за всичко, което е научила от тях. Тайната на успеха й с децата е, че Теодора превръща уроците в картини и така учениците бързо запомнят всичко, което им е необходимо.




СнимкаМоите методи не са нещо невиждано и грандиозно. По-скоро намерих път към децата по начин, който самата аз чувствам - казва Теодора Малинова за своя стил на преподаване. Тъй като съм завършила изобразително изкуство, използвам често таланта си върху бялата дъска. Правя всевъзможни презентации за моите ученици, пускам и филми. Най-новото нещо, което направих за тях, бяха контролни под формата на комикс. Като се замислих, може би единствено контролните работи не са претърпели кой знае каква промяна във времето. А учениците сега са деца на XXI век - те обожават контролните под формата на комикс и постоянно искат да ги правят.

Родителите пък са изключително благодарни на Теодора Малинова за бързината и спокойствието, с които децата сами научават и осмислят уроците.

Младата учителка помни ясно своята първа среща с нейния клас - децата все още не я познавали и решили, че е ученичка в по-горен клас.

Когато работиш с деца обаче, наред с комичните моменти има и много сериозни ситуации, в които са нужни бързи реакции и решения. Пример за такава е случай, в който Теодора плаща със свои пари таксата за изпит на едно от децата, което искало да продължи да учи в същото училище, но родителите настоявали за друго. Когато разказала това на колеги и приятели, някои от тях заявили, че не е било нужно да го прави. Въпреки неразбирането, което среща от тяхна страна, Теодора Малинова продължава да помага както може на всеки, който има нужда от нея. Смята, че така е редно и не приема идеята да бъде преподавател, чиято цел е просто да си предаде урока и да си тръгне. Голяма част от колегите й вероятно биха го направили, но според Теодора Малинова, за да бъдеш учител, трябва да си преди всичко Човек. Да опиташ да бъдеш приятел с учениците, който не е глух за проблемите, които ги вълнуват. Така можеш да помогнеш, както на тях, така и на себе си, ставайки по-добър човек с всеки изминал ден.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МВнР препоръча на българите да не пътуват до Япония заради мощен тайфун

Министерството на външните работи призова българите, живеещи в Япония или планиращи пътуване до страната, да се въздържат от пътувания там през следващите два дни заради мощния тайфун “Ампил”. От институцията съветват също да се спазват препоръките на..

публикувано на 16.08.24 в 09:33

Мистерия с притежателя на незаконния дом за стари хора в Банкя

Незаконният дом за стари хора в Банкя, в който при пожар загина един човек, а трима бяха ранени, е притежание на фирма с регистриран пансион за животни, при това на друг адрес, съобщи пред БНТ зам. социалният министър Лазар Лазаров. Той заяви, че не е..

публикувано на 16.08.24 в 08:34

Слънчево време с превалявания на места

В петък ще преобладава слънчево време. Следобед над западните и централните части от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°, за София – около 34°...

публикувано на 15.08.24 в 19:05