Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Куклите на Мария – традиция и вълшебство, които носят усмивки

БНР Новини
6
Снимка: личен архив

Вдъхновение, всекидневен труд и обич към българското са част от рецептата на Мария Робева от Горна Оряховица за изработването на кукли от плат, които радват българите у нас и зад граница. Приложните изкуства я привличат и се занимава с тях в продължение на няколко години, но след като прави първата си кукла от плат това се превръща в нейна страст, а по-късно – в основно занимание:

Куклите, които искам да направя, са повече отколкото мога и постоянно се състезавам с времето.Лесно се вдъхновявам и всяко най-просто нещо може да бъде моя муза. Обичам всички кукли, които съм създала, всички са ми много скъпи. Вложила съм цялото си сърце и любов в тях. Ако на момента някоя ми се струва най-красива, прекрасна, успешна, то следващата трябва да е още по-добра, споделя майсторката.

Снимка

Нейни куклени проекти са носители на награди, а за малките герои се използват естествени материали, като ръчно такани платове, вълнени прежди и памучни дантели. Техни почитатели са и малки и големи, казва Мария:

Куклите ми не са само с народни носии. Правила съм за различни поводи. Мога да ги разделя по категории – например булка и младоженец за сватба, романтична двойка за годишнина от сватба, в друга категория пък – рибар, ловджия, футболист… В третата попадат вълшебните създания като Феята на зъбките, ангелчета, самодиви, вещици и още много. Общото помежду им е тяхната мисия. Куклите ми са моята молитва за доброта, щастие и любов за хората. Тяхната мисия е да носят усмивки, защото мисля, че светът има нужда от тях. И децата, и възрастните им се радват, всеки по свой начин. Възрастните оценяват повече майсторлъка ми, а децата виждат магията в тях. За малчуганите те са едни малки вълшебни човечета, които ги гледат закачливо, усмихват се и са една по-различна играчка.

СнимкаТова, което влага Мария у куклите си, несъмнено се усеща от хората, докоснали се до нейното изкуство. Затова и поръчките не стихват, а изработеното от нея топли сърцата на мнозина по целия свят:

Моите добри човечета са големи пътешественици. В момента не мога да се сетя за всички места, но имам кукли в Швейцария, Швеция, Полша, Словакия, Италия, САЩ, Канада и още, и още... Някои хора не споделят при поръчката на куклите за къде ще заминат. Но в повечето случаи съм наясно с повода, по който са поръчани и така знам, че те ще пътуват щастливо по света и ще радват някого далече от родината.

СнимкаОпределяйки се като пазител на българския дух Мария Робева си пожелава дълъг живот и здраве, за да създаде много нови кукли и да предаде уменията си на следващите поколения:

От няколко години уча малки деца да си изработват играчки от вълнен плат. Уча ги да шият, но по-важното е, че ги уча да създават. За детето, изработената от него кукла е по-различна от тези, които то има. Тя е нова, уникална, направена по негов вкус и е безценна. Докато шием, обикновено разказвам за българските традиции и занаяти, за обредните кукли и за вълшебните създания в българския фолклор. Много е важно децата да знаят и помнят корените си и да пазят българския дух. Повечето ми кукли са в народни носии, защото искам да се знае, да се пази и да се почита България. Искам да направя кукли с носии от всяка фолклорна област. Засега имам само родопчанка и тракийка. Мечтите не се сбъдват сами. Трябва да ги следваш неуморно, въпреки всичко. Аз не спирам да мечтая и да работя, за да се случи чудото – всеки ден.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Сестри Стоеви, архив

Сестри Стоеви записаха първа победа в бадминтона в Париж

Сестрите Габриела и Стефани Стоеви започнаха с победа участието си на олимпийския турнир по бадминтон, като се наложиха в драматична среща с резултат с 2:1 гейма срещу сестрите от Хонконг Нга Тин Еюн и Пюй Лам Еюн. Следващият мач на българките е на 28..

публикувано на 27.07.24 в 17:27