Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емблематични имена в "Музиката на Европа"

Изяви на млади музиканти от НМА "Панчо Владигеров" в цикъла и други проекти на Софийската филхармония

БНР Новини

Двадесет и осем са страните в Европейския съюз, толкова са и концертите от цикъла "Музиката на Европа". Нека припомним, че тази забележителна поредица започна с вечер, посветена на Естония – страната, от която България прие председателството на Съвета на ЕС. Концертите (с малки изключения) са всеки понеделник. Последният е през юни, с музика от Австрия, която "ще поеме щафетата" от България. "Музиката на Европа" е съвместен проект на Софийската филхармония и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров", осъществяван с подкрепата на национален фонд „Култура“. Изпълнителите, които участват, са подбрани от организаторите в зависимост от селектираните произведения. Някои от тях са чужденци и представят своята национална култура. В някои от концертите съответната страна е представена от български артисти. След броени дни – на 26 февруари, квартет "София" и пианистът Стефан Врачев ще изпълнят произведения от Цезар Франк и Жан Батист Бревал  в програмата "Музиката на Франция". А на 5 март, в авторския концерт с музика от Солон Михаелидис, столичната публика ще се пренесе в Кипър. Изпълнители в тази програма са студенти от НМА. 

Разказва проф. Борислава Танева, заместник ректор на Академията.




СнимкаНашите студенти участват и в концертите на Финландия, Латвия, Словакия, както и в българския концерт. По изключение той е на 3 март. От няколко години, по инициатива на предишното ръководство на Софийската филхармония, се осъществява една прекрасна идея – музикален маратон само с българска музика във всички зали на концертния комплекс „България“. Освен студенти, в този маратон ще участват ученици от НМУ "Любомир Пипков", както и от музикалните училища в страната. Намирам това за прекрасна възможност за младите изпълнители. Вече минаха няколко концерта от цикъла – всички при претъпкана зала. Според мен, "Музиката на Европа" от културен проект се превръща в социален феномен. Големият интерес показва, че хората наистина имат нужда от подобни концерти. Докато подготвяхме програмата, сме се старали да подберем различна в жанрово отношение музика. Концертите не са „представителна извадка“ на най-доброто от класическите традиции в дадена страна. Например,румънската програма беше с "оперетен оттенък", в латвийската акцентът беше поставен върху фолклора. Няколко страни представяме с вторски концерти – Кипър, Естония (с произведения на Арво Пярт, беше на 2 януари). Сред поканените артисти има наистина емблематични имена. Ще спомена само фантастичната виолончелистка Аня Лехнер от Германия, която изнесе невероятен концерт, в залата се създаде онова неповторимо усещане, което не може да се опише с думи...



Използвам случая да кажа, че освен участието си в този фестивал, нашите студенти са ангажирани и в т. нар. бонус концерти към отделните концертни поредици на Софийската филхармония. Предстоят концерти с творби на Рахманинов, Брамс, а студентите са от вокалния и инструменталния факултет. Студенти от катедра "Поп и джаз" изнесоха интересен концерт съвместно с Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов“.  Наши възпитаници са редовни солисти на симфонични и камерни оркестри в цялата страна – във Видин, Враца, Пазарджик. Предстои уъркшоп по композиция за музика за електронни игри – проект, който осъществяваме съвместно с "Кантус Фирмус" и Пенка Кунева (българка, която от години живее в САЩ и е сред най-изявените композитори на филмова музика и музика за електронни игри). За този уъркшоп ще пристигнат у нас световни имена, които ще имат срещи с нашите студенти. Очакваме голям интерес сред тях. Имаме и много добри контакти с Българския културен институт във Виена – "Дом Витгенщайн", който всяка година предоставя сцената си на изявени млади музиканти от Академията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05