Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимки в Руския държавен архив пазят спомени от Руско-турската освободителна война

БНР Новини
6
Представянето на пленения Осман паша на император Александър ІІ, художествена фототипия

В Руския държавен архив за кино- и фотодокументи се пазят около милион и половина фотодокументи, представящи различни събития не само от живота в Руската империя, Съветския съюз и Руската Федерация, но и от историята на света. В неговите фондове е достойно отразена и Руско-турската освободителна за България война от 1877-1878 г., разказва Римма Моисеева, заместник директор на Архива:

При нас се пазят общо 19 негатива, представящи кадри от Руско-турската война.  Имаме също така и 8 фотоалбума, издадени през онзи период, с общо 629 снимки.

Част от тези албуми постъпва в архива от Зимния дворец в Санкт Петербург.

Събитията, които са отразени, ни дават представа за руското командване – генералите Скобелев, Гурко, Драгомиров и други, но и за редовите войници от времето на Руско-турската война в България. Специално място е отредено на въоръжението и укрепленията, изградени от руските войски при военните действия. Имаме и снимки, посветени на изграждането на железопътни линии в България.

Офицери от 63-и пехотен Углицки полк
Снимките от албумите в Руския държавен архив дават представа включително и за самите военни действия, преминаването на Дунава от руските войски, боевете край Никопол, на Шипка, последната битка при Плевен.

От тях получаваме достатъчно пълна представа за Руско-турската война и боевете, които са се водили в България, пояснява Римма Моисеева и допълва: Освен тези фотодокументи имаме и такива, които са свързани с медицинското обслужване – лечението на ранените, лазаретите. Много са интересни кадрите, представящи турските бежанци в София, пленяването на турските войски, групи пленени турци.

Турски бежанци в София
Други фотоси пазят ликовете на православни свещеници, молебени, жертвите на войната, събирането на труповете след падането на Плевен.

Част от снимките ни позволяват да се потопим в ежедневието на войниците когато четат писма от свои близки или запълват свободното си време между боевете. Тези ценни фотодокументи са „неразделна част и от руската, и от българската история. Тъй като те ни разказват за това, как руснаци и българи са се сражавали рамо до рамо“, подчертава заместник-директорката на Руския държавен архив за кино- и фотодокументи Римма Моисеева:

Това са събития, които остават в народната памет. А нашият архив е хранилище на историческата истина за тях. Руско-турската война е част от нашата обща история. Та нали сме славяни!

Снимките са любезно предоставени от Руския държавен архив за кинофотодокументи



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Черешова задушница е!

Всяка година в съботата преди големия християнски празник Петдесетница Църквата отбелязва втората за годината Задушница, която народът е нарекъл Черешова задушница, защото винаги съвпада със сезона на черешите. В календара на Българската..

публикувано на 22.06.24 в 05:30
Теодора Димова

Разговорът за комунистическото минало става все по-наложителен, за да предпазим децата си

България продължава да бъде единствената европейска страна, която няма мемориал за жертвите на тоталитаризма. Този срамен факт, белязал като дълго нелекувана язва съвременния статус на обществото ни, за поредна година беше припомнен на 1 юни, когато..

публикувано на 20.06.24 в 11:30

Книгата „Българската Църква в Предпоследните времена“ поставя акцент върху избора на Български патриарх

Броени дни преди патриаршеския избор, в София (зала "София Сити"), богословът Георги Тодоров представи книгата си "Българската Църква в Предпоследните времена", която предизвика бурни дискусии в социалните мрежи, съобщава форумът Православна България..

публикувано на 18.06.24 в 18:49