Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още на старта си кампанията за евроизборите в България през 2019 г. се очерта агресивна

БНР Новини

Може да се каже, че от няколко дни в България има партия, която фактически е започнала кампанията си за европейските избори през 2019 г. и това е ГЕРБ. На съвместен форум под мотото „Европа започва във Вашето село/град/регион“ ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП) в края на миналата седмица представиха инициатива за поредица от диалози на ЕНП на местно равнище във всички държави – членки на ЕС.

Целта на диалога, подразбирайте предизборната кампания, е да се възстанови доверието и увеличи ангажираността спрямо ЕС, както и да се позволи на хората от различните европейските градове и региони да изразят своето мнение за Европа преди евроизборите през 2019 г. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов даде да се разбере, че в хода а въпросния диалог в България сред най-дискутираните проблеми ще е този за кохезионната политика. Тезата на управляващите ще бъде, че при стария финансов програмен период кохезионната политика е позволила на българските местни власти да кандидатстват за европейско финансиране на проекти на стойност 3.3 млрд. евро, в резултат от които общините бенефициенти са се преобразили. Цветанов предизвести също, че в хода на кампанията на ГЕРБ ще се пледира за преодоляване на популизма. От изказванията на други политици от ГЕРБ по време на форума може да съдим, че в търсенето на подкрепа за кандидатите й за нови евродепутати на България партията активно ще се позовава на успехи на днешното си управление, особено в сферата на образованието, както и на успехи на българското председателство на Съвета на ЕС по линия на приоритетите за интегриране на Западните Балкани и реформиране на миграционната политика.

Бойко Борисов и Жозеф Дол
Но може би най-силно впечатление направи новият конфронтационен епизод между ГЕРБ и основния й опонент – БСП, предизвикан от едно ехидно изказване на председателя на ЕНП Жозеф Дол пред кметове и председатели на общински съвети от цялата страна, избрани с листата на ГЕРБ. По думите на Дол, българските социалисти не съществуват откакто България е поела председателството на Съвета на ЕС, защото Бойко Борисов е най-успешният ръководител в Европа и единственият начин социалистите да се покажат е като говорят за него. Разгневена от това твърдение, лидерът на БСП Корнелия Нинова репликира, че то е абсолютно неприемливо, разделя българското общество и показва незачитане на близо един милион българи, подкрепили БСП на изборите. Като заяви саркастично, че социалистите не завиждат на ГЕРБ за това, че България е най-бедната и най-корумпираната страна в Европа вече осем години под вещото ръководство на приятеля на Дол Бойко Борисов, Нинова де факто откри и предизборната капания на БСП за евроизборите, в същия крайно остър и агресивен тон.

Изблиците на неприязън между двамата основни политически опоненти в България – ГЕРБ и БСП, наблюдавани на старта на предизборната кампания за Европейските избори през 2019 г., вероятно ще се пренесат и на кампанията за повече от година напред. Възможно е дори този тон да се изостри около желанията за предсрочни избори в България още тази година. Дали такива ще има, не е никак сигурно, а повече яснота за тази хипотеза може да се очаква след края на българското председателство на Съвета на ЕС в средата на годината.

Снимки: gerb.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20

В Хераклея Синтика пътуваща изложба привлича вниманието към изчезващи видове

Пътуващата изложбата "Следи от изчезване“ представя изработени от биоматериали отливки на стъпки на застрашени животни в Родопите, които пресъздават действителните им форми и естествените им местообитания, предаде БТА. Експозицията ще гостува в античен..

публикувано на 10.07.24 в 08:10

Основният ремонт на Дунав мост при Русе вече е в ход

От 10 юли започва основният ремонт на Дунав мост при Русе, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Строителните работи ще се извършват ежедневно през светлата част от денонощието, по 10-12 часа на ден, според спецификата на изпълняваните дейности, като..

публикувано на 10.07.24 в 07:30