Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на Европол в София: Рискът от терористични актове в Европа не е отминал

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

София бе домакин на заседание на Съвместната група за парламентарен контрол на Европейската полицейска служба (ЕВРОПОЛ), което е част от календара на българското председателство на Съвета на ЕС. Събитието събра на едно място шефа на Европол Роб Уейнрайт, председателя на комисията по граждански свободи и правосъдие в ЕП Клод Мораес, еврокомисарите по цифрова икономика и по сигурността на съюза – Мария Габриел и Джулиан Кинг. Бъдещото развитие е от ключово значение за европейската полицейска служба, но за това са необходими повече средства. От друга страна, до момента са проведени множество успешни операции, а обменът на информация в рамките на службата се е увеличил 9 пъти. Участниците в срещата изразиха общо мнение, че дори и след Брекзит, Великобритания трябва да продължи да бъде един от основните информатори на ЕС, тъй като има една от най-надеждните системи за сигурност. Еврокомисарят по сигурността на Съюза – британецът Джулиан Кинг, посочи, че сътрудничеството с Европол, след като страната му напусне, ще се обсъжда и то като основен въпрос по време на преговорите, касаещи сигурността и отбраната. Роб Уейнрайт посочи, че борбата с престъпността, киберсигурността и тероризма ще бъдат приоритет за службата и занапред, но изрази съжаление, че все още няма споразумение с Турция. Това би позволило обмяната на оперативна информация с южната ни съседка и ще улесни залавянето на обвиняеми, които се укриват в страни извън ЕС. Той допълни, че рискът от терористични актове в България и останалите европейски страни не е отминал, тъй като около 30 000 души, живеещи на Стария континент, са повлияни в една или друга степен от идеите на Ислямска държава. 800 от тях живеят в страни от Западните Балкани, допълни председателят на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов и заяви, че този регион е в сърцето на Европейския съюз и не бива да остава извън него, защото ще попадне в чужди сфери на влияние.

Подкрепа за подобряване на работата на полицейската служба изрази и българският еврокомисар Мария Габриел:

Чрез учредяването на съвместния орган за парламентарен контрол ясно показваме, че националните парламенти, Европейският парламент и Европейската комисия искат да укрепим капацитета на Европол и да подчертаем ролята му при борбата с тероризма и кибератаките. Те не познават граници. Говорейки за дигитализацията и новите технологии, в ЕК намерението ни е едно – гражданите да се чувстват еднакво сигурни и офлайн, и онлайн. Затова е необходимо участието на всички заинтересовани страни. Досега с Европол имаме изключително ползотворно сътрудничество, що се отнася до борбата с незаконното съдържание. До края на 2017 година са оценени 42 066 съдържания, от които след анализ са взети 40 714 решения за сигнали към компетентните органи. Обхванати са повече от 80 платформи на над 10 езика. От Европейската комисия публикувахме препоръка за борба с незаконното съдържание, в която акцентът е върху засиленото сътрудничество с полицейските и съдебни органи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Археолози откриха в стария Филипопол над 500 антични монети

Повече от 500 монети от различни епохи и златна заготовка за изработка на ювелирни изделия откриха археолози в Пловдив. Находките са от спасителни разкопки в подножието на Стария град близо до парадната Източна порта на античния Филипопол. В римската..

публикувано на 16.08.24 в 18:25

Проучват последиците за водата и видовете в Черно море от войната в Украйна

Първа експедиция ще анализира влиянието на войната в Украйна върху морската околна среда в българската акватория. Изследванията са по проекта SCIRENA II, който се изпълнява от Института за морски изследвания на Кралство Норвегия и Басейнова дирекция..

публикувано на 16.08.24 в 18:22

Бизнесменът Румен Гайтански се предаде доброволно на разследващите и е в ареста

Бизнесменът Румен Гайтански е задържан за 72 часа, след като се е предал доброволно. Той е разследван за присвояване на необезпечен кредит за 150 млн. лв. заедно с бившия изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев и адвокат..

публикувано на 16.08.24 в 17:25