Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Изворите на България" – част от инициативата "Международен воден мост"

БНР Новини

„Природа за водата“ е мотото на днешния Световен ден на водата. Акцентът е поставен върху намирането на природосъобразни решения на предизвикателствата през XXI век, свързани с ценния природен ресурс – водата. А те са много, защото в световен план 2,1 милиарда души живеят без безопасна питейна вода в домовете си, което засяга тяхното здраве. Климатичните промени дават основание да се прогнозира, че броят на хората, изложени на риск от наводнения, ще нарасне от 1,2 милиарда до около 1,6 млрд. до 2050 г, което е почти 20 на сто от световното население. Същевременно, в резултат на човешката дейност, 64-71 на сто от естествените влажни зони са били загубени в последните сто години. Това са само част от тревожните данни, споделени на сайта на инициативата „Международен воден мост” – иновативно международно събитие с домакин София, което прави възможно обединяването на десетки чествания в различни точки на страната и чужбина, посветени на Световния ден на водата.

Във връзка със Световния ден на водата Българска асоциация по водите и сдружение „Аз обичам водата“ организираха национален фотоконкурс на тема „Изворите в България“. Целта му е да представи впечатляващи кадри с изворна вода от подземни и надземни източници, включително минералните извори и гейзери в страната, с прилежащи съоръжения – чешми, фонтани, бани. Най- интересните и красиви фотоси са подредени в изложба.

Снимка

Антоанета Салфидж от сдружението „Аз обичам водата“ допълва:




Много са хубави снимките, които пристигнаха от цялата страна. Тази година имаме двойна тема "Изворите в България" и "Водопади", затова ще представим интересни кадри. Събрахме около 200 фотографии. Десет от тях, които получиха най-много онлайн гласове, автоматично се включват в изложбата. Снимките са любопитни и красиви. Много от тях са правени високо в планините, на места, които са трудно достъпни и си заслужава да се видят. Изложбата по традиция включва 50 кадъра. Десет от тях, както казах, са избрани чрез електронно гласуване, а останалите 40 са посочени от експертно жури. Все още наградите не са определени, защото предстои допълнително гласуване при разпечатани фотографии. Именно по този начин ще бъде избран победителят. Искам да подчертая, че наградният фонд е доста сериозен и се осигурява от Министерство на околната среда и водите.

Снимка

СнимкаЕдна от дискусионните теми, съпътстващи изложбата, ще бъде управлението на минералните води. В България има общо 225 находища на минерални извори. В южната част на страната те са 148, като там преобладават естествените находища. В северната са 77, повечето добити чрез сондаж. Лечебните свойства на българските минерални води са познати от дълбока древност до наши дни, като край тях са изграждани балнеолечебници и обществени бани.

Много хора от цялата страна ще посетят изложбата, интересът е голям. Тази година тя ще бъде в Музея за история на София, който се помещава в прекрасната сграда на Централната минерална баня. Така че от 22 март до края на месеца изложбата ще бъде позиционирана там и ще може да бъде видяна. Не случайно сме избрали това място – на 26 март ще съберем  представители на министерствата, които управляват минералните находища в България, много неправителствени организации и бизнеса, за да разискваме сериозната тема, свързана с минералните води. Изложбата "Изворите в България" ще може да бъде разгледана и онлайн на сайта, на който течеше конкурсът, а именно waterbridge.info. Вече е традиция тези изложби да пътуват, затова тазгодишната ще бъде представена на изложението "Вода", което започва  в края на март в Интер Експо Център в София, а след това ще пътува из цялата страна.

Снимки: waterbridge.info



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43