Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След срещата ЕС-Турия във Варна – различията остават, диалогът продължава

БНР Новини
Снимка: БТА

В понеделник вечер за два часа състоялата се във Варна лидерска среща ЕС-Турция даде отговор на двумесечни очаквания, предположения и резерви. Предположенията, че срещата може да не се състои заради предхождащите я остри противоречия между преговарящите страни, не се оправдаха. Единствената цел, която българският премиер Бойко Борисов си поставяше като неин инициатор – да се осигури продължаване на споразумението на EС с Турция за миграцията, беше постигната. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призна, че във Варна ЕС и Турция не са постигнали решения и компромиси, но от изявленията на участниците в срещата пролича, че въпреки различията, диалогът ще продължи. Ще продължи, но отново в трудна и противоречива ситуация.

На отпътуване за Варна президентът Реджеп Ердоган заяви в Истанбул, че Турция е заинтересована от продължаване на преговорите за членство в ЕС, а след срещата председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер отвърна, че е категорично против прекратяването на преговорите за членството на Турция и е гарант, че те ще продължат. Изявлението на Юнкер е свидетелство за вътрешни противоречия в ЕС по въпроса, ако съдим по неотдавнашната позиция, изразена от австрийския канцлер Себастиан Курц в София, че към момента Турция не отговаря на критериите за преговорни отношения със Евросъюза.

Но президентът Ердоган формулира и някои трудни за задоволяване претенции от турска страна. За благоприятно развитие на отношенията с ЕС оттук нататък Анкара ще очаква час по-скоро да се либерализира визовият режим на Евросъюза за турските граждани. Освен това турската страна ще очаква ЕС не само да престане да критикува действията й срещу някои терористични организации извън собствените й граници, но и да им оказва силна подкрепа. Последната претенция е особено трудна за приемане от ЕС, особено предвид продължаващото му критично отношение към действията на Турция в Сирия. Валидни след срещата във Варна остават и изискванията на ЕС към Турция за спазване на човешките права, подобряване на отношенията с Гърция и Кипър, освобождаване на задържаните неотдавна двама гръцки митничари.

Въпреки сложността и диаметралните противоречия между ЕС и Турция по някои теми от дневния ред на отношенията им, може да се очаква оттук нататък диалогът им да бъде по-конструктивен. Една от предпоставките за това е изричното признаване от страна на европейските лидери, че Турция изпълнява споразумението си с ЕС за миграцията и благодарене на нея в момента миграционният натиск към Западна Европа е практически нулев. Колкото до язвителните упреци на Анкара, че ЕС не спазва финансовите си ангажиментите по това споразумение, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер бе категоричен, че не бива да има съмнения в изплащането на остатъка от обещаната помощ, възлизащ на около 1,2 милиарда евро.

В частност за премиера Бойко Борисов лидерската среща ЕС-Турция във Варна има и положителен вътрешнополитически ефект. От форума премиерът се възползва, за да постави на турската страна някои проблеми по искане на опозицията, особено труден от които е този обезщетенията за имотите на тракийските бежанци. В отговор турският президент е предявил насрещни искания относно проблема с имотите на мюфтийството в България, възродителния процес, пенсиите на изселниците от България в Турция, управлението на водите. Очевидно е, че тези въпроси също предполагат не само труден, но и продължителен диалог. Българският премиер Бойко Борисов очаква до средата на годината да се проведе двустранна среща с турската страна специално по тези проблеми.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

България иска от Скопие връщане към договора за добросъседство от 2017 г.

"Обсъдихме, как НАТО да стане по по-силен, залагайки на колективното, като същевременно бъде усилена отбраната на всяка страна член", заяви служебният премиер Димитър Главчев. Той добави, че в дискусиите във Вашингтон на срещата на върха по повод 75-тата..

публикувано на 11.07.24 в 08:54

Предупреждение за опасни горещини е подадено за цялата страна

В четвъртък  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места ще превали краткотрайно. Минималните температури ще са между 17° и 25°, в София 18°. Максималните ще са от 34° до 39°, в столицата 34°.  По Черноморието  ще..

публикувано на 10.07.24 в 19:10
Депутатите Тошко Йорданов (вляво), ИТН и Цончо Ганев, „Възраждане“

"Възраждане“ и ИТН отново искат референдум за запазване на българския лев

"Възраждане“ и "Има такъв народ“ (ИТН) внасят в деловодството на парламента искане Народното събрание да свика референдум за запазване на българския лев, съобщи депутатът Цончо Ганев от "Възраждане". "Това е инициатива, която предишният парламент..

публикувано на 10.07.24 в 12:28