Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия: Предпочитана дестинация и сред българските туристи

БНР Новини
Кристиян Салай открива презентацията
Снимка: germany.travel

На проведената на 27 март в София пресконференция на Туристическия борд на Германия DZT (DeutscheZentralefürTourismus) бяха представени най-новите факти и цифри, свързани с туризма в Германия, както и любопитна информация за броя на българските туристи, посетили страната през 2017 г.

Информацията беще представена от Кристиян Салай, мениджър маркетинг и продажби на регионалното бюро на DZT за Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Черна Гора, Румъния и Сърбия.

Домакините се похвалиха с осми пореден рекорден резултат при входящия туризъм с 83,9 мил. нощувки на чуждестранни туристи. Почти три четвърти от нощувките са генерирани от европейските страни. Българските гражданисъщо имат не малък принос в положителния резултат на германския туризъм.

През 2017 г. са регистрирани почти половин милион (471.000) нощувки на български граждани в Германия. 51 на сто от пътуванията са били с цел бизнес, 31 на сто с цел почивка, а 25 на сто по лични причини или друг повод като посещения на роднини и приятели. 53 на сто от пътуванията са били осъществени със самолет, 26 на сто с автобус и 21 на сто с лека кола. Най-много от пътувалите българските граждани са на възраст между 15 и 34 години (51 процента), последвани от възрастовата група +55 (33 процента).

Най-голям интерес българските туристи са проявявали към градския туризъм и обиколните турове, като средния престой при туровете е 8 дни. 555 евро за посещение е отделял българският турист в Германия, показват осреднените стойности.

На въпроса какво е значението на българския пазар и пазарите на другите балкански страни за входящия туризъм в Германия и има ли още потенциал, Кристян Салай отговори положително:

Трябва да отбележим положителните резултати от последните 5 години. Почти всички балкански държави са удвоили нощувките. Страни като България с почти половин милион нощувки, Румъния (1 мил.) и Хърватия играят голяма роля. Балканите се развиват икономически с бързи темпове. Разбира се, че хората, които живеят в региона биха искали това да се случва още по-бързо, но това не винаги е възможно. Обективно погледнато е имало непрекъснат растеж в последните години, който е повишил покупателната способност, а това е повлияло хората да искат да пътуват повече. Не трябва да се забравя и силното развитие на авиационната индустрия в региона. Открити са много нови линии и хората могат бързо да достигнат до желаната дестинация. Това развитие ще продължи и през следващите години. Специално за България очаквам след феноменалния резултат от 14 процента ръст при пътуванията до Германия през 2017 г., тази година положителната тенденция да продължи.“

Туризмът е и ще остане важен фактор за интеграцията защото помага да се рушат бариери. Германия може да послужи на България и другите балкански страни за пример как се изгражда една туристическа дестинация и как се печелят пазари. Има какво да научим.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31