Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За мен композирането е спонтанен процес, дава ми изключително удовлетворение и наслада

Христо Йоцов за своя авторски концерт в Плевен и произведението, върху което работи в момента

БНР Новини
Снимка: личен архив

Плевенската филхармония ще представи три инструментални концерта, създадени от Христо Йоцов по различно време. Известният изпълнител, композитор и професор в НМА „Панчо Владигеров“ ще бъде и солист в своя Концерт за барабани и оркестър. Събитието е на 29 март в Плевен, зала „Катя Попова“, от 19 ч.  В тази програма за първи път ще прозвучи Концерт за виолончело и оркестър.

От години проф. Анатоли Кръстев ме убеждава да напиша това произведение – разказва Христо. – Завърших го преди месеци, а той ще го изпълни. Щастлив съм, че г-н Дяковски, директор на Плевенската филхармония, прие с ентусиазъм предложението да осъществим премиерата именно с този оркестър. Имахме две срещи със симфониците от Плевен покрай друг проект и съм с прекрасни впечатления от професионалните им качества и атмосферата, в която работят. Моят приятел Деян Павлов, който е главен диригент, предложи да включим и клавирния ми концерт (изпълнява го Надежда Йоцова), както и да посветим вечерта на моите 35 години сценична дейност.

Христо Йоцов е добре познат у нас и по света преди всичко като джаз музикант. Биографията му е изпъстрена с успешни проекти, осъществени съвместно с Антони Дончев, Хилда Казасян, Теодосий Спасов, Мирослава Кацарова и др. През последните близо две десетилетия той все по-често се обръща и към други видове музика.

Смятам себе си за изключително щастлив човек. Всичко, което съм написал, е било изпълнено от неслучайни хора на неслучайни места. Разбира се, това касае в основна степен „джазовата страна“ на моята личност. Мога да кажа същото и за другите си произведения, след като се „клонирах“ (някъде около 2000 г.) и сериозно се заех с музиката за симфоничен оркестър. Правя го не от някаква амбиция, а от потребност. И до днес не се приемам за композитор, аз съм музикант, пишещ музика. При мен този процес е спонтанен, да не говорим, че е изключително радостен, дава ми невероятно вдъхновение и наслада. За мен това е по-скоро игра и удоволствие, отколкото задължение. Почти всички мои творби са записани със СО на БНР, което е допълнителна доза щастие и удовлетвореност, защото говорим за най-високо ниво на музициране. Фактът, че нещата се случват с лекота, ме прави мотивиран да бъда активен, а и виждам, че хората приемат моята музика и истински се радват. Докато това е така, ще продължавам…

През последните месеци Христо Йоцов работи върху мюзикъл, който е първото му вокално-сценично произведение.

Това се случи благодарение на диригента Ганчо Ганчев, който преди години създаде детско-юношеска опера във Варна и не спира да я развива. Трупата има впечатляваща дейност и много успешни постановки. Невероятно е как г-н Ганчев предава своя ентусиазъм на деца и младежи, приобщава ги към жанр, който през погледа на повечето тийнейджъри е някаква овехтяла и непотребна част от музиката. Той ми предложи да напиша мюзикъл върху „Сън в лятна нощ“. Бях любопитен да навляза в света на вокалната музика, тъй като цялото ми образование, реализация, цялото ми същество досега е изцяло в инструменталната музика. В момента пиша по либрето, което е върху текста на Шекспир, адаптиран от режисьора Костадин Бандутов. За мен е чест, че мога да се приобщя към този екип. Премиерата е на 31 май – ден преди откриването на Международния театрален фестивал „Варненско лято“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05