Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ТромБоби за авторския си албум RUN и други проекти

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини

Божидар Василев – ТромБоби, е тромбонист и бийтмейкър. Първата група, покрай която стана известен, е SouthWick. Друг успешен проект, в чието създаване и развитие участва, е DAYO, а преди около два месеца беше премиерата на първия му авторски албум RUN. Ето и как се представи младият музикант:
Аз съм от семейство на инженери, около 8-годишен започнах да се занимавам с музика, пеех и в една вокална група. Когато бях на 10 г. ми предложиха да кандидатствам в Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Възможностите бяха две – да свиря на фагот или на тромбон. До момента не бях виждал тромбон, не знаех как изглежда дори, но реших, че това ще е моят инструмент. Завърших училището през 2012 г. След това една година учих в Амстердамската консерватория – приеха ме с джаз тромбон. По същото време с първата ми група записахме и започвахме да представяме първия си албум. Изпитвах много силна носталгия и реших да се върна. Скоро след завръщането ми създадохме групата DAYO. Извън групите, свиря постоянно със страхотни музиканти – Ангел Заберски-син, Мишо Йосифов, Христо Йоцов, понякога – с Биг бенда на БНР. Участвам в джаз, фънк, поп проекти. Това, което ме увлича най-силно, е по-модерната фънк култура.

В момента, заедно със своите колеги от SouthWick ТромБоби работи върху втория албум на групата, който се надява да излезе тази година. Преди по-малко от година излезе и първият албум на DAYO, който е много добре приет от публиката. Тромбонистът е част от новия албум на Деси Андонова, който също ще се появи съвсем скоро. Споделя, че е щастлив да работи с толкова различни и невероятно добри музиканти.
Всички хора, които са в живота ми, особено музикантите, с които имам удоволствието да свиря, оставят своя отпечатък върху мен. В Музикалното училище се занимавах само с класическа музика. Помня, когато бях на 14 години, бях на море в Созопол по време на Международния фестивал на изкуствата „Аполония“. Всяка вечер слушах джаз – свиреха Георги Дончев, Вили Стоянов, Мишо Йосифов. Много ме вдъхновиха. До този момент не бях слушал на живо музиканти, които свирят толкова виртуозно. Започнах да ходя на уроци при Вили и той със сигурност много ми помогна да съм музиканта, който съм. Вдъхновяващи са и професионалните ми контакти с момчетата от DAYO – Денис Попстоев (саксофон), Васил Вутев (изумителен барабанист), Евден Димитров (бас), DJ RawLand. Музиката ни беше включена в няколко епизода във влога на актьора Уил Смит. От един лейбъл, базиран в Сингапур и Ню Йорк, ни предложиха да издаваме нови неща.
СнимкаДокато бях в Холандия, се запалих да правя бийтове. Повечето музиканти не гледат сериозно на това, наричат го „диджейска хава“, но на мен много ми харесва и се радвам, че го открих. Много ми е интересно да търся нови звучности. Колкото до моя дебютен авторски проект, не бих го нарекъл концептуален, нито BeatTape (бийт тейп), макар че в него има доста бийтове. Работих върху него сравнително кратко време, може би затова синтезира някаква по-обща емоция. В първото парче Евден Димитров свири на бас, Александър Славчев – китара, ще чуете в третата пиеса. Вокалистите, които участват, са Волен Милчев, Деси Андонова, Лина Никол и Симо Желязков. Трудно ми е да определя стила на музиката. Бих казал, че в албума са всички влияния, които съм имал досега. Бих го нарекъл соул музика, но по какъвто и начин да го наречем, няма да сбъркаме.
Голяма част от публиката ни е клубна. Когато представяме
RUN, Васил Вутев свири на MPC, Евден на синтезатор. Използваме т. нар. „подложки“ – неща, които не можем да изсвирим на живо. Този албум излиза „под шапката“ на Sofia Beats – ние сме малко общество от хора с общи увлечения и възгледи. На музикалната сцена е интересно, случват се хубави неща и това ме прави много щастлив.

Снимки: личен архив

Още от категорията

Светлина с дъх на свобода в новата песен на „Фондацията“

„Нека да се съмне!“ –   е възклицанието, с което започва новата песен на Кирил Маричков и „Фондацията“ , една от любимите групи, събрала звездни имена от българската рок сцена. „Нощ покрила е земята, нощ навън и вътре в мен. Някой скрил..

публикувано на 28.01.22 в 09:10

„Дано си там, дано те има…“ – песен за най-съкровеното у човека

„Дано си там“ е новата песен на ФСБ. Музиката е от Румен Бояджиев и Константин Цеков, създатели на легендарната група. Стиховете са на поетесата Живка Шопова, написала немалка част от текстовете на известни и обичани песни в репертоара на групата,..

публикувано на 27.01.22 в 09:25

Кармичната любов – вдъхновение за песента Everything to Nothing

Жан Мар е български изпълнител, спечелил популярност и в Швейцария, където живее през последните години. Там той дебютира в радиоефира с песента си Love is, която вече четвърта година продължава да се върти по местните радиостанции, следвана..

публикувано на 24.01.22 в 09:45
Подкасти от БНР